19. studenoga 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Interaktivna instalacija ‘Oblik zvuka’ Ivana Lušičića Liika u Galeriji na katu

Kulturno informativni centar za utorak, 2. travnja 2019. u 12 sati, u Galeriji na katu najavljuje otvorenje izložbe Ivana Lušičića Liika na kojoj se predstavlja interaktivnom instalacijom Oblik zvuka.  Izložba ostaje otvorena do 21. travnja 2019. Galerija je otvorena za posjetitelje radnim danom 17 – 21 h, a subotom i nedjeljom od 12 – 21 h.

Podražaj oka i uha kroz informaciju koja dolazi u formi slike ili zvuka prostor je u kojem kroz međusobne odnose viđenog i čujnoga nastaju utisci koje pamtimo kao definicije okruženja u kojem živimo. Priroda se povezuje s njoj svojstvenim zvukovima, urbana sredina opet ima svoj zvuk, a apstraktni pojmovi poput osjećaja ili raspoloženja također često imaju svoje kanonske tonove i zvukove.

Dihotomija istoga, rasparivanje slike i zvuka, ili s druge strane spajanje tj. nastajanje zvuka iz slike kroz interakciju s posjetiteljem kreativan je prostor koji ovaj rad istražuje. Pokretom, gestama ili kretanjem unutar instalacije posjetitelji postaju inicijatori promjene postavljene slike i zvuka, te tako i autori jednog nepredvidljivog audio vizualnog iskustva.” / Emil Matešić

Instalacija Oblik zvuka nastala je u koprodukciji s 30. muzičkim biennalom Zagreb.

Ivan Lušičić Liik (1981.) bavi se istraživanjem mogućnosti korištenja tehnologije u vizualnim umjetnostima i pripadajućim primjenjenim formama koje traže angažiranog i svestrano obrazovanog umjetnika.

Diplomiravši na Arhitektonskom fakultetu, Liik svoju kreativnu osobnost nastoji ostvariti u nizu projekata koji uključuju svjetlost, zvuk, pokret, izvedbene umjetnosti i razna događanja javnog ili korporativnog tipa.

Iskustva sakupljena na takav način često postaju dobar temelj za umjetničku nadgradnju kroz razne postupke i forme koje se mogu koristiti unutar umjetničkog istraživanja granica ili susreta tehnologije i čovjeka.