21. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Izložba ‘Atemporal – Bezvremenska platna’ – proslava umjetnosti i mode

U subotu 30. ožujka 2019. u podne u galeriji Lav na Gornjem gradu otvara se izložba Atemporal – Bezvremenska platna. Proslava je to lijepe umjetnosti, mode i ukusne hrane, a odvija se na jednoj od najljepših zagrebačkih lokacija – kod Kamenitih vrata.

Projekt spaja slikarstvo, modu i nakit u cilju promicanja kreativne suradnje, inovacija, unikatnosti i ručnog rada. Posjetitelji će na izložbi uživati u novim slikama američkog umjetnika sa zagrebačkom adresom Johnathana Robertsa, proljetnoj kolekciji Dore Rubić iz modnog salona DORA koja je inspirirana Johnovim platnima, a sve će to biti upotpunjeno unikatnim nakitom iz galerije Lapidarium. Nakon otvorenja izložbe umjetničke slike će se moći razgledati u galeriji-kavani Lav, modnom salonu DORA i restoranu Trilogija.

Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti koja će izložbu i otvoriti, zapisala je u popratnom katalogu izložbe: „Ova suradnja između dvoje umjetnika traje već dvije godine, i rezultirala je iznimno senzibilnim i ujednačenim povezivanjem dvaju medija: Robertsovih slika na platnu u tehnici akrila i modnog izričaja Dore Rubić, koja zahvaljujući novim kompjutorskim tehnologijama prenošenja motiva slike na tkaninu, dobiva iznimno efektne uzorke za svoje kreacije, i koji s određene udaljenosti djeluju poput čarobne i raskošne biljne ili cvjetne eksplozije. Nekoliko slika u velikom formatu donosi motiv ležećeg ženskog akta, među kojima sumersko-babilonske božice ljubavi, rata i plodnosti Ištar te dvije etruščanske božice: božice ljubavi Turan i božice smrti Leinth. One su i alegorije obnavljanja i stvaranja novog života, koji se prema prirodnom ritmu intenzivira upravo svakog proljeća. Žena je za slikara dio prirode, stoga je logično da ta poetičnost motiva bude prenijeta i na odjeću koju nose djevojke i žene.“

Umjetnici, Dora Rubić i Johnathan Roberts, obrazložili su motivaciju za suradnju: „Zahvaljujući globalnoj povezanosti, gušimo se u poplavi globalne kulture kojom nas svakodnevno zatrpavaju i suočavamo se s prešutnim pritiskom koji nas tjera da stalno osvježavamo svoj koncept stila i mode. Izgubljeni smo u moru jednokratnih proizvoda i trivijalnosti, bez ikakve luke ili trajnog sidrišta na vidiku. U takvim okolnostima, nagon za odbacivanjem namjernog ograničavanja vijeka trajanja proizvoda i njegovim zamjenjivanjem ručno izrađenom, bezvremenskom odjećom, nakitom i umjetninama evokativne ljepote može se protumačiti kao mehanizam preživljavanja – vrlo ljudski poriv da u svoj svijet unesemo dojam značenja, stabilnosti i reda.“

Izložbu organizira umjetnička udruga Zagreb Art Kolektiv, a njezinom predstavljanju u galeriji Lav pridružuje se i Borna Dejanović iz Zagrebačke filharmonije koji će na otvorenju izvesti solo skladbu za kontrabas te restoran Trilogija sa svojim kulinarskim delicijama.

Zagreb Art Kolektiv (ZARK) je neprofitna udruga koja okuplja umjetnike, profesore i znanstvenike, inženjere i poslovne profesionalce koji dijele istu viziju i vjeruju da je moderna tehnologija najbolje sredstvo koje nam se, barem za sada, nudi u 21. stoljeću za unapređenje i razvoj umjetnosti, kulture, intelektualnog kapitala kao i sveobuhvatne kvalitete života i napretka zajednice u Hrvatskoj.