9. kolovoza 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Izložba fotografa Cristóbala Palme ‘The Dysfunction of the Oblique’ u Oris Kući arhitekture

Otvorenje izložbe fotografa Cristóbala Palme The Dysfunction of the Oblique, održat će se u petak, 18. listopada 2019., u Oris Kući arhitekture u 18 sati. Izložba je dio programa ovogodišnjih Dana Orisa 19 koji će se održati 19. i 20. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

“Caracoles comerciales”, kako se ovi trgovački centri običavaju generički nazivati (”caracol” doslovno znači ”puž”), tipičan su čileanski arhitektonski fenomen. Između 1974. i 1983. izgrađeno je ukupno 46 takvih objekata, 26 u Santiagu, a ostatak raspršen po 17 gradova u zemlji. Najvjerojatnije temeljeni na projektu muzeja Guggenheim u New Yorku, ove građevine nastoje povezati niz uspinjućih razina s pješacima na ulici pomoću uzlazne kružne rampe, no umjesto umjetničkih radova na obodnim zidovima nailazimo samo na malene komercijalne prostore.

Ovaj arhitektonski eksperiment možda je jedan od najzanimljivijih recentnih fenomena u čileanskoj arhitekturi, ali unatoč tome akademska ga je zajednica ignorirala. Ovaj nedostatak interesa mogao bi se objasniti očitim osjećajem neuspjeha koji je pratio eksperiment tijekom godina. Tipologija ”puža” nikad se nije uspjela oporaviti od dolaska trgovačkih centara u grad ranih 1980-ih i načina na koji se grad počeo razvijati pod utjecajem sve raširenije upotrebe automobila. ”Caracoles” su projektirani kao pješački doživljaj, povezujući njihov interijer izravno s razinom ulice i protokom ljudi. // Cristóbal Palma, iz teksta najave