23. studenoga 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Izložba fotografija Igora Zirojevića u Galeriji ULUPUH

Otvorenje izložbe fotografija pod nazivom Pula: Grad Interval II: Čuvari pulskog fotografa Igora Zirojevića održat će se 4. travnja u Galeriji ULUPUH. Izložba će se moći razgledati do 15. travnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba fotografija Čuvari  pulskog fotografa i arhitekta Igora Zirojevića predstavlja izbor od 13 fotografija velikog formata 100 x 70cm, recentnog opusa iznjedrenog iz drugog dijela umjetničke trilogije Pula: Grad Interval a koja se bavi i na osebujan način interpretira neke od najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja u gradu Puli za vrijeme Italije. Nerijetko stigmatizirana krutom označiteljskom sintagmom talijanske “fašističke arhitekture” s jasnim negativnim ideološkim predznakom, pulska arhitektura nastala u vrijeme Italije, uhvaćena objektivom fotografa Zirojevića nije nipošto puko dokumentarističko bilježenje arhitekture Grada po sebi, već vrlo suptilno režirana intimna pripovijest o mjestu u kojem se talože arhetipske slike duboko zabilježene u autorovoj vlastitoj memorijskoj matrici.“ (Paola Orlić, iz kataloga izložbe)

Igor Zirojević je fotograf, grafički dizajner i arhitekt rođen u Puli 1967. Diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Godine 1998. osniva Stožer, vlastiti studio za grafički dizajn, fotografiju i vizualne komunikacije.  Od 2012. proširuje djelatnost na izdavaštvo kada u vlastitoj nakladničkoj kući Studiolab izdaje prve umjetničke (foto)monografije. Član je ULUPUH-a, a od 2019. i HZSU-a kao umjetnički fotograf.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.