31. svibnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Izložba fotografija Tomislava Marića ‘Tradicionalni kineski portret’ u Galeriji ULUPUH

Samostalnom izložbom Tradicionalni kineski portret koja se otvara 5. ožujka u 20 sati u Galeriji ULUPUHTomislav Marić, profesionalni fotograf s dvadesetogodišnjim iskustvom, približava nam naizgled drugačiju i daleku kulturu kroz niz portreta. Gledajući portrete posjetitelj stječe dojam kao da je i sam subjekt iste opservacije, pa čak fascinacije. Izložbu možete pogledati do 16. ožujka, za radnog vremena galerije od ponedjeljka do petka 10 – 17 sat te subotom 10 – 13 sati. Ulaz je slobodan.

Tomislav Marić predstavlja seriju fotografija nastalu u periodu između 2017. i 2018. godine, kada je boravio i radio u Kini. Tamo je u foto studiju Airmy, najvećoj tvrtki specijaliziranoj za portretnu fotografiju u Kini i svijetu, učio principe tradicionalne kineske portretne fotografije. Tako je postao jedini zapadnjački fotograf koji je specijalizirao ovu vrstu fotografije koju odlikuju specifična pravila kadriranja, kao i tehnika rasvjete.

Fotografije karakterizira izrazita statičnost, plošnost prostora i skulpturalna kvaliteta portretiranog subjekta. Pažnja je također usmjerena na rekvizite koji uz često frontalno pozicionirane subjekte čine jedine elemente kompozicije suprotstavljene plošnoj pozadini.