16. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Izložba’ #fuckreality. Positions on immersive art’ u Galeriji Šira

Otvorenje skupne izložbe radova studenata i profesora Odsjeka za digitalne umjetnosti pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču pod nazivom #fuckreality. Positions on immersive art održat će se u ponedjeljak, 3. lipnja 2019. godine u 12 h u Galeriji Šira, Preradovićeva 13 u Zagrebu. Izložbu možete pogledati svakodnevno od 12-20 h, do 8. lipnja 2019.

Nastavljajući praksu predstavljanja radova studenata animacije i srodnih medijskih odsjeka na istaknutim europskim akademijama i visokim školama, Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, u sada već tradicionalnoj suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, za vrijeme festivalskog tjedna u Galeriju Šira dovodi izložbu radova studenata i profesora glasovitog Odsjeka za digitalne umjetnosti pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču.

Izložba #fuckreality. Pozicije u imerzivnoj umjetnosti grupna je izložba studenata i profesora čiju kustosku koncepciju potpisuju mentori Martin Kusch i Ruth Schnell. Premijerno predstavljena u listopadu 2018. u Kunstraumu Niederösterreich u Beču, na svojoj turneji od Austrije do Kube na tjedan dana stiže i u Zagreb gdje se zbog obimnosti i iznimno zahtjevnih tehničkih uvjeta, ekskluzivno za Animafest, predstavlja kao dvostruki postav – onaj u Galeriji Šira te Tunelu Grič.

Riječ je o izložbi specifičnih VR i AR instalacija koje se koriste najsuvremenijom sofisticiranom tehnologijom a koje u kombinaciji s umjetničkim performativnim intervencijama pozivaju publiku na aktivnu participaciju/ imerziju u iskustvenom procesu utjecaja digitalne tehnologije na percepciju tijela i prostora. Stvarajući jezik izvan postojećih utemeljenih disciplina te fokusirajući se što je više moguće na proces kao umjetnički proizvod, izložba u Zagreb donosi jedno od zasigurno najsvježijih i najsuvremenijih umjetničkih propitivanja fenomena poput transformacija i rastjelovljenja medijatiziranog tijela, samoće i voajerizma, paranoje hipernadgledanog društva te senzoričkog pogoršanja slike prouzročene današnjom tehnologijom.

Autori: Periods of space, Thomas Hochwallner; SIRENEN, Nicolaj Kirisits; Underneath the skin another skin (Object A), Patrícia J. Reis; Sanchi – a drifting inferno, Franz Schubert; Real Mirror, Daniela Weiss AKA LITTO