28. rujna 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Izložba ‘Futurizam, dinamizam i boja’ u MSU

Izložba Futurizam, dinamizam i boja otvara se u petak, 1. ožujka 2019. u 19 sati otvara u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a publici će predstaviti originalne radove futurističkih slikara u velikom broju od stotinu radova – pretežito slika, ali i skulptura te primjeraka grafičkog i produkt dizajna i mode. Autor izložbe je talijanski povjesničar umjetnosti Maurizio Scudiero. Izložba je otvorena do 20. travnja.

Umjetnici čiji će radovi biti zastupljeni na izložbi su Carlo Carrà, Umberto Boccioni, Giacomo Balla, Achille Funi, Gerardo Dottori, Enrico Prampolini, Robero M. Baldessari, Achille Lega, Gino Severini, Fortunato Depero, Luigi Russolo, Primo Conti, Mario Nannini, Julius Evola, Pippo Rizzo, Alberto de Pistoris, Vittirio Corona i drugi.

Nadahnuti pokretom i brzinom, tehnološkim napretkom na početku stoljeća, futuristi radikalno zahtijevaju prekid s prošlosti i tradicijama koje su već dugo umarale talijansku umjetnost.

Ova značajna izložba nastala u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i StArt S.r.l.

Izložba u MSU organizirana je zahvaljujući potpori Veleposlanstva Italije u Hrvatskoj i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i sponzora, kompanije INA (generalni sponzor), Campari Grupe te medijskog sponzora Večernjeg lista.

Maurizio Scudiero (1954.) pridonio je revalorizaciji djela futurističkog slikara Fortunata Depera. Organizirao je preko stotinu izložbi na temu futurizma diljem svijeta. Bio je član znanstvenog odbora FIU-a Wolfsonian u Miamiju, američki dopisnik Sveučilišta Wolfsonian u Genovi i konzultant za futurizam na Sveučilištu Yale. Pisao je tekstove za brojne kataloge izložbi i monografije te se, u okviru publikacija i izložbenih aktivnosti, trenutno smatra jednim od najvažnijih stručnjaka za futurizam.