19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Izložba Gorana Jazve ‘Puteljci Plitvičkih jezera’ u Fotogaleriji Dubrava

Otvorenje izložbe fotografa Gorana Jazve Puteljci Plitvičkih jezera, održat će se u Fotogaleriji Dubrava u ponedjeljak 7. listopada u 19 sati. Izložba je otvorena do 24. listopada i moguće ju je razgledati tokom radnog vremena Fotogalerije.

U biografiji Gorana Jazve (rođen 1967. godine), uz njegovo osnovno zanimanje diplomiranog inženjera građevinarstva (završio je studij Fakulteta građevinskih znanosti u Zagrebu), fotografija i fotografsko stvaralaštvo zauzimaju posebno mjesto. 

U ovom segmentu izloženih fotografija, odabranih iz njegova širokog opusa fotografija Plitvičkih jezera, Jazvo izuzetno poštuje jednu od izvornih osobina fotografije – dokumentarnost, pa se tako prvenstveno priklanja sadržaju na račun forme. Snimajući svaku pojedinu fotografiju, Jazvo je svjestan činjenice da stvara svojevrstan i vrijedan dokument koji svojom narativnom snagom i istinitošću svjedoči o prirodnom fenomenu i ljepoti jednog divnog, posebnog i zaštićenog predjela naše domovine. Njegove fotografije su i dokument o našem aktualnom vremenu i dokument o njemu samom kao autoru. 

Fotografije su i dio njegova autorskog pogleda na stvarnost i svijet oko sebe. Taj njegov autorski pristup i pogled podsjećaju na jednu poznatu misao Edwarda Westona (1886. – 1958.), jednog od najpoznatijih američkih fotografa, koji je svojim fotografijama svjedočio narativnost, izazivao emocije i stvarao zanimljive priče i onda kada same riječi o motivu, prizoru, predmetu nisu bile dovoljne: “To je, kao da na određenom mjestu postoji nešto predivno i posebno, što bi valjalo fotografirati. U određenom trenutku samo ja mogu i nitko više napraviti jedinstveni snimak tog posebnog mjesta“. //Vinko Šebrek, AFIAP; ESFIAP

Goran Jazvo rođen je 1967. godine u Zagrebu. Studirao je na Fakultetu građevinskih znanosti, te radi kao građevinski inženjer. Od studentskih dana intezivnije se bavi fotografijom. Godine 1999. bio je član Fotokluba Zagi foto, a od 2001. član Fotokluba Zagreb. Godine 2001. dobitnik je prve nagrade na međunarodnoj izložbi fotografije Otok i more u Kukljici, druge nagrade na klupskoj izložbi Fotokluba Zagreb 2003., te 2015. za kolekciju na klupskoj izložbi. Na memorijalnim natjecanjima Jozo Vranić, 2017. godine, osvojio je prvu nagradu. Osim toga sudjelovao je na skupnim izložbama u Beču i Helsinkiju, te objavljivao svoje radove u časopisu Digital foto magazin. Živi u zagrebačkoj Dubravi.