19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Izložba plakata Marka Babića u Galeriji Kulturnog centra Mesnička

U subotu, 14. rujna u 21 sat u prostoru Galerije Kulturnog centra Mesnička otvara se izložba plakata grafičkog dizajnera Marka Babića pod nazivom Radost.  Izložba je otvorena do 28. rujna, a može se pogledati svakodnevno tijekom radnog vremena Galerije.

Ideja o stvaranju mojih radova “kuhala se” u glavi nekoliko godina. Znao sam da želim nešto stvoriti  al’ trebalo mi je vremena da ideja sazrije i da smislim način na koji bih se izrazio. Uvijek su me zanimale fotografije, fotomontaže i razne manipulacije fotografijom. Budući da jako volim Zagreb, odlučio sam se za početak posvetiti njemu, a u drugoj fazi i ostalim gradovima koje volim. Početkom prošle godine sjeo sam na bicikl, uzeo fotoaparat I uputio se na meni najzanimljivije lokacije. Odmah u startu sam znao da to neće biti samo obične fotografije. Odlučio sam ih na neki način “oživiti” i dati im nešto posebno kako bi ih učinio zanimljivijima.

Kako sam već spomenuo, ideja je bila napraviti nešto posebno, drugačije od svega…nešto što još nisam vidio oko sebe.  Kad govorim konkretno o Zagrebu, to je grad koji ima bogatu i zanimljivu povijest te sam odlučio, to naglasiti koristeći se “vintage” elementima koji bi istaknuli neke “zaboravljene” vrijednosti koje grad ima te ispričali ponovo neke njegove zanimljive priče. Iako plakati odišu starinskim štihom, nije mi cilj fokusirati se samo na povijest pa prilikom stvaranja koristim i neke apstraktne elemente pa čak i neke za koje se nitko ne bi nadao da će ih tu vidjeti. U stvaranje radova unosim puno ljubavi i pozitivne energije, definitivno tu vibru želim prenijeti na promatrače.

Marko Babić je rođen u Njemačkoj, odrastao u Požegi a već 20tak godina živi i radi u Zagrebu. Po struci je grafički dizajner.