18. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Izvanredan uspjeh polaznika Učilišta ZKM-a, jubilarna pedeseta izvedba predstave ‘Junaci Pavlove ulice’

Profesionalno uprizorenje polaznika Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih koje su odgledali školarci brojnih hrvatskih osnovnih škola, svoju jubilarnu pedesetu izvedbu predstave Junaci Pavlove ulice održat će, u srijedu 27. ožujka u 11 sati u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.

Jedan od najpoznatijih i najčitanijih dječjih romana Ferenca Molnára Junaci Pavlove ulice preveden je na mnoge svjetske jezike i smatra se jednom od najboljih knjiga za djecu. Priča je zasigurno utjecala na odrastanje generacija i generacija. Na popisu je obaveznih lektira u školama. U režiji mlade redateljice Lee Anastazije Fleger i mlade dramaturginje Nikoline Rafaj ova će priča biti uprizorena na sceni Miška Polanca s polaznicima Učilišta ZKM.

Pregršt je događaja, lica, lokacija, izmjena atmosfera i motivacija. Idealna priča za izrazito dinamičnu dječju predstavu.

Djeca (publika) se poistovjećuju s pričom. Glavna lica komada istih su godina kao i oni. Igraju se na isti način, imaju iste dječje probleme, misle na isti ili sličan način, generacijski su im bliski.

Učilište ZKM-a suradnjom s mladim profesionalnim redateljima i dramaturzima želi zadržati kvalitetu predstava za djecu i mlade u kojima igraju djeca, a koje su namijenjene njihovim vršnjacima, a ovom je predstavom ujedno obilježeno 70 godina Zagrebačkog kazališta mladih.

 Iako vrijeme u kojem živimo djeci i mladima nudi različite sadržaje za provođenje slobodnog vremena, oko 1400 polaznika Učilišta ZKM-a potvrđuju da je interes mladih za scensko stvaralaštvo i živ kontakt s publikom još uvijek velik i nezamjenjiv.

Birajući stvaralačko samoostvarenje, djeca i mladi izrastaju u ponosne građane Zagreba koji će uskoro oblikovati kulturnu sliku našega grada. Odgoj uz pomoć umjetnosti zasigurno pridonosi kulturnom razvoju našega grada, a polaznici Učilišta i njihova publika izrastaju u osvještenu, redovnu publiku zagrebačkih kazališta i ostalih kulturnih događanja.