29. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Kako biti bolji pisac – mitovi koje možete prekršiti

U književnim krugovima postoji nekoliko mitova koji su potencijalno loši za vašu karijeru pisca, ako ih se držite kao pravila koja ne možete prekršiti. Koji su to mitovi?

Trebate pisati svaki dan

To je mit koji mnogi pisci ponavljaju i mnogima je to poštapalica za koju stvarno ne znaju od kuda dolazi i tko ju je zaista pokrenuo. Trebate li zaista pisati svaki dan da bi bili dobar pisac? Da, trebali bi pisati što češće, ali ne svaki dan. Mišićima kao i svakom drugom organu treba odmor i pisanjem svakog dana naprežemo mozak i može doći do zasićenja. Burnout je engleski naziv za stanje u kojem pređemo granicu normalnog i radimo iznad svojih mogućnosti. Kao i u svakome poslu i kreativnom procesu, potrebno je znati svoje granice. Netko je u mogućnosti pisati svaki dan, dok drugi ljudi mogu pisati samo vikendom. Tu isto vlada individualnost i govoriti ljudima da apsolutno moraju pisati svakog dana, pogrešno je.

Trebate planirati

Pod time se misli da pisac planira unaprijed o čemu će pisati i da svaki pisac mora imati strukturu za priču. Struktura je dobra za pisanje ne-fikcije. U fikciji, struktura nije potrebna ako pisac zna napisati dobru priču, tako da je to još jedan mit koji ne morate slijediti. Ako imate dobru priču i imate slijed kojom je želite ispričati, nemojte slijediti mit da trebate planirati svoje priče. Slijedite radije svoju intuiciju za pričanje priča koju ste stekli čitanjem i gledanjem filmova i serija.

Trebate puno čitati

Da, čitanje je svakako bitno za razvijanje sposobnosti da ispričate priču, da vidite razne literarne opcije i da ih integrirate u svoju priču. Čitanje je potrebno, ali ne morate čitati svaki dan niti morate totalno zanemariti svoj život da biste čitali. Aktivno čitanje, gdje gledate kako je pisac postigao neki efekt u priči je važno kako bi shvatili kako priča funkcionira, ali nije jedini način da učite. Isto tako gledanjem serija možete naučiti puno o pričama, ako gledate aktivno neku seriju i bilježite scene koje su važne za priču. Čitanje je važno, tu se slažem, ali mnogi imaju problem s čitanjem i njima više odgovaraju audio knjige. Tu je opet individualnost u pitanju i ne postoji osoba koja će vam reći formulu za uspjeh, osim da pokušate na sebi i otkrijete što vama odgovara. Čitajte, ali budite kao u svemu, umjereni.

Trebate imati diplomu

Da biste bili pisac i napisali knjigu, priču, poeziju ili bilo koju drugu vrstu književnosti, ne treba vam diploma, ovjera ili bilo koji pismeni dokaz da ste sposobni biti pisac. Vjerujte mi, mnogi uspješni pisci današnjice su pisci, jer pišu knjige i to rade jer to vole. Ključ je zapravo strast za pisanjem, pisanjem dobrih priča. Dobre priče se rode u vama i žele da ih vi ispričate. To je jedini preudvjet za pisanjem . Priča koja je u vama mora biti ispričana, tu nema dvojbe. Ako ste odlučili biti pisac, vaš je zadatak ispričati dobru priču. Čitatelj oprašta gramatičke greške tu i tamo, ako je priča zaista dobra. 

Trebate pohađati seminare i radionice

To je mit koji se veže uz prethodni, ali ga je ovdje vrijedno spomenuti. Da, važno je usavršavati se i ako imate financije i želje, možete pohađati seminare, radionice, online učilišta i slično, ali ništa od toga vas neće učiniti boljim ako ne vježbate sami. Pisanjem priča (sami) zapravo integrirate sve te elemente koje ste naučili. Seminari, radionice i grupna pisanja su dobra, ali na kraju dana vi ostajete sa svojom pričom koja se može svidjeti drugima, a i ne mora. Vi morate odlučiti što ćete učiniti s pričom i želite li je objaviti ili ne. Mana takvih okruženja jest da mnogi pisci dobiju kritike (često subjektivne, ne objektivne) i onda svoju karijeru prilagođavaju prema drugima, iako je nemoguće svidjeti se svima. 

Trebate pisati za tržište i ono što je ‘in’

Ovo je najveći mit ovdje, prema mom mišljenju. Tržište se konstantno mijenja i nešto što je najprodanije ove godine, sljedeće godine je zastarjelo. Kad započnete pisati svoju knjigu prema nekom sadašnjem „in“ modelu i kad je završite, taj model je već zastario. Nekad je bilo unosno pisati o vampirima i vješticama, danas se tržište zasitilo i te priče više nisu popularne.  Što je zapravo rješenje? Da li je pametno pisati za tržište ili je potrebno pisati samo ono što mi želimo? Istina je negdje u sredini. Pisac treba pisati ono što želi – ako je njegova strast pisanje o vampirima, tu strast treba poštovati, a zatim naći ljude koji su voljni čitati takve priče. Uvijek će se naći osobe koje su zainteresirane za tip priče koju želite ispričati, možda tih osoba neće biti mnogo, ali bit će vaši vjerni fanovi. 

Za uspješnost treba slijediti formulu

Da bi bili uspješan pisac, ne morate slijediti formule, naprotiv – stvorite je sami i slijedite je. Mnogi pisci imaju svoje vlastite rutine za pisanje. Neki ustaju u 3 sata ujutro, neki u 9 , dok neki pišu navečer, kad imaju svoj mir. Neki piju kavu, neki čaj, neki pak jedu kokice. Mnogi se pisci zaklinju na slušanje glazbe tokom pisanja, dok neki ne mogu pisati osim u potpunoj tišini. Ako mislite slijediti nečiju rutinu, promislite dobro, jer to ne znači da će vaša karijera biti uspješnija. Radije, razmislite što vama odgovara, kakav život vodite i gdje u svemu tome spada pisanje. Stvorite svoj ritual i na kraju svega –  uživajte u pisanju!


Za portal odjecikulture.com, piše Mateja Saraja