19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Kako Camusovu ‘Kugu’ iz 1947. čitati danas

Roman Kuga kronika je koja opisuje fiktivnu epidemiju kuge što se 40-ih godina 20. stoljeća pojavila u Alžirskom gradu Oranu. Od početka pojavljivanja bolesti pa do njenog povlačenja gledamo sudbine ljudi koji se pokušavaju nositi sa sveprisutnom pandemijom i tjeskobom koju ona unosi u taj mali, izolirani grad. Roman nije loše uzeti u ruke baš sada, kada se i sami nalazimo u sličnoj situaciji kao i protagonisti romana. Jedan od razloga zašto je čitanje tog djela odlična ideja baš za vrijeme trenutne pandemije je taj što ćemo se sada, bolje nego ikada ranije, uspjeti uživjeti u priču i živote likova. Drugi bitan razlog je taj što ćemo čitajući kroniku vidjeti povijesnu perspektivu događaja uvelike sličnoga ovome danas. Vidjet ćemo kako su ovako tešku situaciju imale mnoge generacije prije nas. Vidjet ćemo i da je oduvijek bilo profitera koji su u jednoj teškoj i po život opasnoj situaciji pokušali okoristiti, isto kao i dobročinitelja koji se svakoga dana, na prvoj liniji obrane, bespoštedno bore sa smrtonosnom bolešću. Ono što je najbitnije, shvatit ćemo kako svaku pošast, ma kako velika i opasna ona bila, možemo prebroditi isključivo kao kolektiv. Naglasak je u ovom romanu stavljen upravo na kolektiv i zajedničku borbu za opstanak koja je ključ želimo bi krizu bilo koje vrste privesti kraju.  

Zanimljivo je kako su građani Orana prikazani kao kapitalisti, materijalisti koji rade od jutra do mraka, a ono malo slobodnog vremena koje im ostane potrate na kartanje i druženje po kavanama. Velika većina njih zaboravila je što znači ljudskost, zbog načina života više ne primjećuju sitnice koje život čine životom i smatraju se gotovo nedodirljivima. Nemoguće je ne povući paralelu sa načinom života kakav velik dio populacije živi danas. Postali smo globalno selo u pravome smislu te riječi. Gotovo da ne postoji stvar koju zamislimo, a da ona nije brzo i lako dostupna. Takav odnos prema životu doveo nas je do toga da se velika većina nas u trenutku ozbiljne ugroze, kao što je trenutno COVID-19, ne zna adekvatno ponašati kako bi zaštitili sebe i druge.

No ovaj se roman može iščitavati na mnogo razina. Veoma često se shvaća kao alegorija za nacizmom opkoljeni Pariz u vrijeme drugog svjetskog rata. Osim toga, kugu možemo promatrati kao smrt općenito, ali o tome će možda biti riječ u nekom drugom članku. Bitno je to da kakav god oblik pošasti kroz motiv kuge svaki čitatelj vidio, jedno je sigurno, ona se tiče svih nas, ili kako bi sam Albert Camus rekao: “Više nisu postojala pojedinačna sudbina, već samo zajednička sudbina, od kuge i emocija koje dijele svi”.

Albert Camus
Albert Camus

Francuski književnik i filozof, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. godine. Poznat je po svom karakterističnom stilu pisanja i tematikama svojih djela. Čitav njegov opus temelji se na ideji apsurda ljudske egzistencije. Modernog čovjeka naziva bludnim, ciničnim monstrumom, a kao suprotnost svijetu današnjice evocira antičku Grčku, koja je “u svemu znala naći pravu mjeru”.

Kupite knjigu!

Za portal Odjecikulture.com, piše Ivan Bardić