4. prosinca 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Kako ispričati priču u doba digitalizacije?

Živimo u izazovnim vremenima u kojima je sve ono što znamo trenutno i prolazno. Trendovi dolaze i odlaze, izmjenjuju se kao vlakovi na prugama, i ako sjednemo u pogrešni vlak, mogli bismo završiti na potpuno krivom mjestu. Kako onda u tako izazovnim i kontinuirano dinamičnim vremenima znati u koji vlak sjesti? Kako ispričati priču koja bi doprla do srca i uma čitatelja i ponukala ga na akciju – ono što svaki pisac željno iščekuje? 

Za početak je bitno znati koji je smisao toga što pišete, što želite reći, što želite prenijeti čitateljima, kakvu im to vrijednost dajete svojim tekstom da bi ga oni uopće htjeli čitati. Esencija i bitak svakog članka. Želite li svoje čitatelje inspirirati da se i sami odvaže u pustolovne vode navigiranja između riječi i praznih redaka? Želite li educirati svoje čitatelje o nekom novom trendu ili proizvodu koji se pojavio na tržištu? Želite li preporučiti neku uslugu ili proizvod koji bi im olakšao svakodnevnicu? Nakon toga, ključni korak je osmisliti skicu članka.

Pisanje „napamet“ nikad nije urodilo plodom; članak mora imati svoje tijelo: uvod (glavu), razvojni dio (trup) te zaključak (noge). Tek kada ste sigurni da ste osigurali sve potrebne dijelove svom članku, možete se baciti na posao.  Studije kazuju kako 65% posto čitatelja na osnovu prve rečenice odluči da li mu je taj članak zanimljiv ili nije, ako nije, naravno, neće ga ni pročitati. Znači li to da samo prva rečenica mora biti udarni efekt, ili je u pitanju dobronamjerna manipulacija kako bi ipak pobudili neku vrstu zainteresiranosti kod vaših čitatelja? Ukoliko ne postoji zainteresiranost od strane čitatelja za ono što mu vi želite prenijeti, vjerujte, ni ubojita prva rečenica neće imati prevelikog utjecaja. Uz sve zlatne savjete koji vrijede, i kojih se valja pridržavati, prvi i osnovni je znati pobuditi čežnju u čitateljima, dati im komadić predodžbe i natjerati ih da se zapitaju. O čemu je točno riječ.  Što slijedi dalje? Što on/ona priča? Zainteresiranost i golicanje mašte je stimulacija koja je  čovjeku potrebna kako bi se na trenutak, dva, maknuo iz svog svijeta i sva svoja opterećenja svakodnevice zamijenio s pitanjem „O čemu je ovdje riječ?“ 

 Ako uspijete natjerati svoje čitatelje da se zapitaju, da zapravo krenu razmišljati o onome što pišete, da vam proturječe i ne slažu se s vama, da vam daju bilo kakvu reakciju na napisano – učinili ste pola posla. Zapravo ste im dali upravo ono što priča vašu priču – znanje, moć percepcije, izbor. Djelić slobode koji nije fizički vezan s materijom već iskustvom koje pobija empiriju. Utisnuli ste se iskustveno u pamćenje vašeg čitatelja i uspjeli ste doprijeti do njega – uspjeli ste ispričati soju priču!

Za portal odjecikulture.com, piše Marijana Đukić