14. kolovoza 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Kerempuhova predstava ‘Blue Moon’ u režiji Borisa Liješevića od nedjelje dostupna online

Predstava Blue Moon, uspješnog i nagrađivanog hrvatskog pisca Damira Karakaša, u režiji Borisa Liješevića, treća je u nizu kojom Satiričko kazalište Kerempuh, pod sloganom „Ostani doma – Kerempuh dolazi k tebi“, nastavlja ciklus online prikazivanja svojih aktualnih predstava.

Svi zainteresirani mogu predstavu besplatno pogledati od nedjelje, 26. travnja u 20:00 sati na portalu Jutarnjeg lista i na Youtube kanalu Kerempuha. 

Adaptaciju i dramaturgiju supotpisuju Dina Vukelić, Damir Karakaš i Boris Liješević, glazbu Jurica Pađen, scenografiju Igor Pauška, kostimografiju Vedrana Rapić, oblikovanje svjetla Aleksandar Saša Mondecar, a scenski pokret Pravdan Devlahović. Jezična savjetnica je Ines Carović.

U predstavi glume Rakan Rushaidat, Filip Detelić, Vilim Matula, Jerko Marčić, Branka Trlin, Mirela Videk Hranjec i Marko Makovičić.

Predstava Blue Moon humorističan je i autentičan presjek predratnog stanja promatranog iz vizure Čarlija, propalog studenta i rockabillyja koji u gradskom životu, glazbi i hedonizmu traži bijeg iz surove ličke provincije i zamršenih odnosa s ocem i djedom. „Blue Moon“ nam u ispovjednoj formi, ostvarujući bliskost s gledateljem, oslikava Čarlijevu intimu i specifičan trenutak u vremenu ispunjen kontradikcijama; susreću se potraga za vlastitim identitetom i opterećenje obiteljskim nasljeđem, mladenački užici i nadolazeća ratna katastrofa, prošlost i sadašnjost u kojoj se tragovi prošlosti ponovo bude u drugim obličjima. Karakaševo pismo i Liješevićeva režija, objedinjeni u kazališnoj suradnji, dotiču se osjetljivih i relevantnih pitanja hrvatske svakodnevice, pritom zadržavajući lakoću, humor i jednostavnost umjetničkog izraza.

Satiričko kazalište Kerempuh zahvaljuje autorskim timovima na ustupljenim pravima za emitiranje.

Popularnost Kerempuhovih predstava na online platformama ne jenjava, pa je tako snimku predstave „Traži se novi suprug“ Mire Gavrana do sada pogledalo preko 50.000 gledatelja na portalu Jutarnjeg lista i Youtube kanalu Kerempuha.   

Snimka predstave „Ustav Republike Hrvatske“ Ante Tomića i Rajka Grlića u prva četiri dana prikazivanja pregledana je preko 10.000 puta, a broj pregleda svakodnevno raste.