27. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Koncert Jazz orkestra HRT-a u povodu Međunarodnog dana jazza

U većini zemalja svijeta 30. travnja obilježava se Međunarodni dan jazza. Sve je započelo u studenom 2011. kada je Herbie Hancock, američki jazz pijanist, kompozitor i UNESCO-v ambasador dobre volje, inicirao travanj kao mjesec jazza. Od tada se tijekom cijelog travnja, a ponajviše zadnjeg dana u mjesecu, u svijetu izvede tisuće jazz koncerata.

Dan jazza obilježava se na svim kontinentima okupljajući i spajajući sve nacije i sve rase, a ovoj se proslavi uključuju brojni glazbenici, umjetnici, umjetničke institucije i povjesničari. Cilj je upoznavanje, približavanje i komuniciranje jazz glazbenika s publikom diljem svijeta educirajući ih o korijenima jazza,  njegovom utjecaju i značenju. Izvođenjem jazza želi se poslati poruka mira te poticati međukulturalni dijalog i ljudska prava.

Ovogodišnji, deveti po redu, glavni gazz koncert održat će se i prenositi uživo na jazzday.com, iako se prvobitno trebao održati u Cape Townu te mnogim drugim svjetskim lokacijama. 

Osim ove godine, kada će se Međunarodni dan jazza upriličiti virtualno, hrvatski glazbenici i prethodnih su godina sudjelovali u obilježavanju. Prošle godine jazz izvođači nastupe su imali u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli i mnogim drugim većim hrvatskim gradovima. 

Na službenim stranicama HRT-a javljaju da ovogodišnji program započinje večeras snimkom koncerta Transhistria Ensembla Tamare Obrovac i Jazz orkestra HRT-a u 18,30 sati. Ostatak programa nastavlja se uživo u 23,26 sati kada će Matija Dedić, Zvjezdan Ružić, Pavle Miljenović, Elvis Stanić i mnogi drugi glazbenici svirati iz svojih domova i studija. Cijeli program može se pratiti na Trećem programu HRT-a.  

Za portal Odjecikulture.com, piše Katja Janković