13. srpnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Koncert Marije Lešaje i Kosjenke Turkulin u programu Glabenog Knapa

U petak, 12. travnja na rasporedu je četvrti koncert ciklusa Glazbeni Knap u sezoni 18/19. Nakon izvrsno prihvaćenih i posjećenih koncerata Tria 1887Dua EmmaLee i dua A. Jurin & K. Starčević, na četvrtom koncertu sezone publici Glazbenog Knap-a predstavit će se duo Marija Lešaja i Kosjenka Turkulin izvedbom atraktivnog programa za glas i klavir. Glazbene umjetnice održale su niz zapaženih koncerata te osvojile državne i međunarodne nagrade i priznanja.

Na programu su djela: F. Schuberta, G. Guastavinoa, M. de Falle, R. Schumanna, Josipa Rafaellija, T. Uhlika, B. Papandopula i G. Gershwina.

Marija Lešaja 
(Zagreb, 1983.) nakon studija filozofije i sociologije upisuje pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je i diplomirala u klasi izvanredne profesorice Cynthije Hansell-Bakić. Godine 2008. upisuje dvogodišnje usavršavanje na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u opernoj klasi profesora Theimera i profesora Orlowskog. Nastupila je u ulogama Gretel, Melpomene (Schlosstheater Schoenbrunn Beč), Euridice (Probebuehne – Mdw Beč), Ida, Papagena, Barena, Čobanče, Berta (HNK Zagreb) i Elle u La voix humaine (HNK u Varaždinu i Scena Ribnjak). Nastupala je kao solistica uz vrsne dirigente, kao što su Vjekoslav Šutej, Uroš Lajovic, Nikšu Barez, Tomislav Fačinij, Igor Vlajnić, Josip Šego, Srboljub Dinić te uz pratnju Hrvatskog vojnog orkestra, Zagrebačke filharmonije, Orkestra riječke opere i orkestra Muzičke akademije. Surađivala je s Cantus Ansamblom na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama, 29. Muzičkom biennalu Zagreb, na Festivalu komorne glazbe u Vukovaru, Večerima sv. Donata u Zadru, Orguljskom festivalu Petar Nakić u Rabu, u Salonu Očić u izravnom prijenosu Hrvatskog radija, Festivalu u Rovinju, Festivalu orgulja Heferer i Pasionskoj baštini. Godine 2009. bila je jedna od finalista Internacionalnog operetnog natjecanja Nico Dostal u Austriji. Pohađala je seminare KS Olivere Miljaković, Dunje Vejzović, Rotraud Hansmann, Georga Nigla, Gerharda Zellera, Nede i Željke Martić. Nastupila je kao solistica u praizvedbi glazbene suite za ansambl i sopran Mirele Ivičević Planet 8 alias Operacija Neptun u teatru &TD. Članica je ansambla Le trio s kojima redovito koncertira. Djeluje kao samostalna umjetnica.

Kosjenka Turkulin
 počela je učiti klavir u razredu Ljerke Čavić-Tomčik na Glazbenom učilištu Elly Bašić. Godine 2003. osvojila je stipendiju koja joj je omogućila da kao jedan od pet stipendista polazi Colleggio del mondo unito dell’ Adriatico u talijanskom gradiću Duinu. Usporedo, pohađa međunarodnu glazbenu školu Tršćanskog trija gdje pohađa nastavu klavira kod Alberta Miodinija i komorne glazbe sa članovima Tršćanskog trija (Dario de Rosa, Renato Zanettovich,) te Maureen Jones i Enrica Bronzija.
Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, a komornu glazbu na Konzervatoriju u Parmi u razredu Pierpaola Maurizzija.
Pohađala je dvogodišnji seminar komorne glazbe u razredu Parmskog Trija na Accadmia di Fiesole u Firenzi te sudjelovala na raznim seminarima komorne glazbe (Trio Čajkovski, David Geringas). Kao komorna glazbenica osvojila je prve nagrade na Međunarodnim natjecanjima Città di Montichiari (duo klavir i violončelo) i Riviera Etrusca (lied). Ostvarila je brojne nastupe u domovini i inozemstvu kao solistica i članica komornih sastava (Tribina Darko Lukić; Musica no museu, Rio de Janeiro; Arep del Mondo, Cagliari; ciklus Virtuoso; ciklus Vinko Lesić, ciklus koncerata „Iz Salona Očić”, Rapske ljetne večeri, Glazbene staze i dr.). U 2015. godini ostvarila je projekt MaNNifestacija u suradnji sa Goethe Institutom u Zagrebu povodom 140-te obljetnice rođenja Thomasa Manna. Redovito surađuje sa pjevačima (Ana Jembrek, Marija Lešaja, Sonja Runje). Svira u klavirskom duu s pijanisticom Ivom Ljubičić uz koju je i umjetnička voditeljica Zagrebačkog festivala klavirskih dua .Osnivačica  je klavirskog trija Roter Igel.
Korepetitor je gudačkog odjela Glazbenog učilišta Elly Bašić u Zagrebu.