13. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Koncerta sezona ciklusa Sfumato započinje promocijom nosača zvuka Cecchinijevih skladbi


Vrsni, međunarodno afirmirani vokalni solisti i instrumentalisti, udružili su se sa Zborom HRT-a i maestrom Tomislavom Fačinijem kako bi na novome nosaču zvuka studijski zabilježili skladbe Tomasa Cecchinija, a prvi koncert u novoj sezoni, koji će se održati u Crkvi sv. Blaža u Zagrebu u utorak 15. rujna s početkom u 20 sati, predstavit će taj projekt koncertnom izvedbom Cecchinijevih skladbi u istome sastavu kao i na CD-u.

Robert Alexander Schlegl, Tural Ismayilov, Juan González Martínez Martin Bolterauer članovi su ansambla Concerto dei venti čiji je osnutak vezan upravo za snimanje ovoga nosača zvuka, a njihovim dionicama na povijesnim instrumentima pridružit će se i instrumentalisti Ana Vasić, Izidor Erazem Grafenauer, Dario Poljak i Fran Petrač.

Vokalni solisti biti će sopranistice Monika Cerovčec i Anabela Barić, altistica Martina Borse, tenori Siniša Galović i Hugo Paulsson Stove, te bas- bariton Krešimir Stražanac.

Tomaso Cecchini koji je u prvoj polovici 17. stoljeća djelovao kao maestro di cappella splitske i hvarske katedrale, ostavio je nekoliko zbirki svjetovnih madrigala i duhovnih skladbi koje svjedoče o suvremenosti njegove glazbe.

Prateći glazbene trendove svojega vremena uglazbljivao je stihove talijanskih pjesnika u stilu monodijskih madrigala,nmoderne vokalnoinstrumentalne vrste koja je svoj vrhunac doživljavala upravo u Cecchinijevo vrijeme.

Prvi put te je skladbe predstavio u zbirci Amorosi concetti I, objavljenoj 1612. u Veneciji, a uslijedile su i druge zbirke od kojih su na CD-u, osim spomenute, zastupljene i Amorosi concetti III,  te Psalmi, missa, et alia cantica.

Njegova zbirka, Cinque messe a due voci, krije osobitu zanimljivost: prve instrumentalne sonate nastale na području današnje Hrvatskenod kojih je osma izabrana za nosač zvuka, a time i za koncert.

Stvaralaštvo Tomasa Cecchinija u fokus glazbene javnosti došlo je ponovno tek u 20. stoljeću zahvaljujući istraživanjima muzikologa Dragana Plamenca, Bojana Bujića, Lovre Županovića i potom Ennia Stipčevića te nastojanjima dirigenta Vladimira Kranjčevića.

Zahvaljujući novim znanstvenim spoznajama i povijesno osviještenim izvođenju, kao i novim kritičkim izdanjima sačuvanih Cecchinijevih zbirki, danas možemo predstaviti i novi pogled na Cecchnijev opus.

CD Nebo i zemlja Tomasa Cecchinija te koncerti koji će proizaći iz toga projekta svakako su važan korak u revitalizaciji njegove glazbe u suvremenu glazbenu praksu.