2. ožujka 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

‘Kostim… 4×9=49’ nova je izložba u Fotogaleriji Dubrava

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Fotogaleriji Dubrava, otvara se 9. ožujka u 19 sati izložba Đurđice Kocijančić pod nazivom Kostim… 4×9=49. Izložba je otvorena do 26. ožujka, radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Na autorskim fotografijama umjetnica pokazuje sve aspekte kostima pomnim odabirom kadrova. Svi su radovi zastupljeni kroz četiri fotografije, četiri cjeline koje pokazuju najvažnije aspekte kostima. Prikaz cijelog stasa daje uvid u cjelinu, a pažljiv odabir prostora dodatno naglašava siluetu, boje i teksturu, upozorava na skulpturalnost kompozicije materijala. Portret nas suočava s licem modela i načinom na koji ga autorica uokviruje. Detalji ukazuju na minucioznost izrade, ljepotu materijala, kroja, specifičnost funkcije. 

Đurđica Kocijančić tako, vrlo uspješno i intrigantno, stvara i motiv i fotografiju, pokazuje suverenost u stvaranju s obje strane objektiva. I baš kao što njezini kostimi prelaze iz stoljeća u stoljeće, tako i ona suvereno prelazi iz medija u medij, iz uloge u ulogu. A rezultat nisu samo kostimi i fotografije, već informacija koja osvještava i obogaćuje.// Ksenija Foretić

Đurđica Kocijančić rođena je 1971. godine u Sisku. Nakon školovanja stekla je zvanje diplomiranog inženjera tekstilne tehnologije. Trenutno radi na Tekstilno–tehnološkom fakultetu u zvanju stručnog suradnika na kolegijima: Izrada povijesnog tekstila i kostima, Izrada kostima i Izrada kostima (workshop). Izrađuje povijesne kostime i autorica je mnogobrojnih rekonstruiranih i reinterpretiranih povijesnih kostima.

Aktivna je članica Fotokluba Zagreb od 2005. godine, nakon završenog tečaja modne fotografije. Zanimaju je i oduševljavaju teme kao što su: priroda, strukture i teksture, arhitektura, putopisne reportaže, portreti, apstraktna i modna fotografija, te povijesni kostimi. Izlagala je na četiri samostalne i više skupnih izložbi. Na ovoj, petoj samostalnoj izložbi, prikazano je 36 fotografskih slika, nastalih u posljednje 3 godine.