28. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Kultura je uvijek bila svojevrsni portal u drugi svijet

Prema nekoj općoj definiciji kultura označava znanje, vjeru, umjetnost, moral, zakone i običaje pojedinog naroda, nacije, etničke skupine ili bilo koje zasebne zajednice. Danas kulturu shvaćamo na mnogo širi način, vidimo ju, osjećamo ju i živimo ju. Poštujemo osnovni smisao i premisu njezinog značenja, poštujemo njezinu ponekad mirnu, a ponekad divlju prirodu, vodimo se njezinom evolucijom i tako sami postajemo evolucija.

Kultura sve više postaje bijeg od trenutne stvarnosti u neku paralelnu razinu stanja svijesti koja nam je draža, baš onakva kakvu ju sami želimo, jer to i jest vrlina kulture kao općeg pojma – svatko ju percipira na sebi svojstven način. Svatko onom prvobitnom bitku doda nešto svoje, mali dio svog svemira i tako kultura za svakoga poprima nova obličja i čini portal u neki drugi svijet. Koliko tih svjetova može biti? Koliko dimenzija shvaćanja „Biti ili ne biti, pitanje je sad“ može biti? Ili ne biti? Definitivno je pitanje koje se proteže već generacijama. Svatko ima različit odgovor, čime ova dilema otvara vrata posebnosti kulture i njezinog shvaćanja. Da li bi svijet bio isti bez Mona Lisina osmijeha?

Ako shvatimo kulturu kao sredstvo u ostvarivanju punog čovjekovog potencijala, lakše ćemo razumjeti analogiju koja nalaže „Stvarati i njegovati“, ono što čovjeka razlikuje od životinje, ono što čovjeku daje moć-na poseban način oblikovati i vladati okolinom oko sebe, vladati emocijama unutar sebe i ostavljati trag o postojanju generacijama nakon.

Kreacija je sama po sebi specifična, naravno, onome koji kreira dok nama koji promatramo ima drugačije uglove, kosine koje vidimo samo mi, promišljanja o razlozima zašto, opčinjenost ljepotom. No, pravo umijeće kulture je upravo to što je jedino ona stvarna i impozantna riznica povijesti čovječanstva, civilizacije i svega što mi jesmo, svega što možemo biti, i onoga što ćemo tek postati; putujući svjetovima imaginacije u kojima se sukobljavaju promjene i dvojnosti – onoga što kultura jest i onoga što će tek biti.

Za portal Odjecikulture.com, piše Marijana Đukić