27. rujna 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Kulturna manifestacija Tjedan Japana u Zagrebu

Kulturna manifestacija Tjedan Japana, koju organizira Veleposlanstvo Japana s ciljem promocije japanske kulture u svijetu, održat će se od subote, 2. do petka 8. ožujka 2019. u hotelu Westin u Zagrebu, a uključuje bogat program predavanja, radionica, izložbi, koncerata i gastronomske ponude.

Program Tjedna Japana otvorit će u subotu 2. ožujka u Kristalnoj dvorani Hotela Westin prezentacija o turizmu u Japanu. Do 8. ožujka, bit će upriličeno i predstavljanje Olimpijskih igara u Tokiju 2020, predstavljanje japanskih festivala (u suradnji s Makoto hrvatsko japanskim društvom), te kratki prikaz zlatnog doba japanskog filma.

Održat će se i mini koncert taiko bubnjeva, koto mini koncert, te nekoliko predavanja i radionica, kao i demonstracija ceremonije čaja, uz degustaciju.

U sklopu programa, u suradnji s Matejom Meštrovićem i ansamblom Expresto te Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet, održat će se humanitarni koncert prijateljstva Japan-Hrvatska.

U suradnji s Gyoza Sake Barom i kuharom rezidencije veleposlanika Yasuyukijem Ikemotom bit će organizirana i demonstracija i degustacija japanske hrane, a u sklopu Tjedna Japana, od 2. do 9. ožujka, u restoranu Kaptol nudit će se japanski menu.

Ostala događanja za vrijeme trajanja Tjedna Japana uključuju i izložbe Hina lutaka, bonsaija (u suradnji s Bonsai udrugom Zen), origami radova (u suradnji s Hrvatskim origami društvom), japanskih grafika (u suradnji s Japan Print Association), te izložbu japanske kaligrafije.

Raspored događanja:

2. ožujak (subota) 12:00 sati (1/3 Kristalne dvorane, prizemlje)
Prezentacija o turizmu u Japanu (u suradnji s JNTO)
Predavanje, demonstracija i degustacija japanske hrane (porcije za ograničen broj posjetitelja; u suradnji s Gyoza Sake Barom i kuharom rezidencije veleposlanika g. Yasuyukijem Ikemotom)

3. ožujak (nedjelja, Hina matsuri) 14:00 sati (dvorana Opera, 17. kat)
Mini koncert taiko bubnjeva, predavanje i radionica (u suradnji s Kiyo Kito Taiko)
Bon ples – predavanje i radionica (u suradnji s JCC Zagreb)

5. ožujak (utorak) 18:00 sati (dvorana Opera, 17. kat)
Predstavljanje Olimpijskih igara u Tokiju 2020 (u suradnji s Hrvatsko japanskim kulturnim i gospodarskim društvom i Hrvatskim olimpijskim odborom)

6. ožujka (srijeda) 18:00 sati (1/3 Kristalne dvorane, prizemlje)
Predavanje i demonstracija ceremonije čaja, uz degustaciju čaja (ograničena količina čaja) i koto mini koncert (u suradnji s Emi Murata, Sveučilište u Zagrebu, i Nagisa Moritoki, Sveučilište u Ljubljani)

7. ožujka (četvrtak) 19:00 – 20:10 (dvorana se otvara u 18:30) (2/3 Kristalne dvorane, prizemlje)
Koncert prijateljstva Japan-Hrvatska (u suradnji s Matejom Meštrovićem i ansamblom Expresto, i Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet)
※ ovo je dobrotvorni koncert za koji se naplaćuju ulaznice u iznosu od 50,00 kuna, molimo podržite ovaj projekt!

8. ožujka (petak) 18:00 sati (1/3 Kristalne dvorane, prizemlje)
Predstavljanje japanskih festivala (u suradnji s Makoto hrvatsko japanskim društvom)
Kratki prikaz zlatnog doba japanskog filma, predavanje (u suradnji s Tanjom Vrvilo)

※ ostala događanja za vrijeme trajanja Tjedna Japana
・japanski menu u restoranu Kaptol
・izložba Hina lutaka
・izložba bonsaija (u suradnji s Bonsai udrugom „Zen“)
・izložba origami radova (u suradnji s Hrvatskim origami društvom)
・izložba japanskih grafika (u suradnji s Japan Print Association)
・izložba japanske kaligrafije