29. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Mateo Videk izvodi monodramu ‘Your Love is King’ u prijenosu uživo iz ZKM-a

Najnoviji projekt Zagrebačkog kazališta mladih za vrijeme trajanja mjera socijalnog distanciranja bit će prijenos uživo monodrame Your Love Is King nagrađenog najboljeg mladog dramskog pisca Espija Tomičića, u režiji Hrvoja Korbara ovog utorka, 21. travnja.

Prvi prijenos uživo iz zatvorenog kazališta može se pratiti na facebook stranici ZKM-a u utorak od 18 sati, kada će iz ZKM-ove dvorane Polanec krenuti prijenos uživo u izvedbi nagrađivanog mladog glumca Matea Videka. Nakon premijerne izvedbe u veljači ove godine, jedan glumac u praznom kazalištu sad ima izvedbu ove monodrame uživo za sve pred malim ekranima.

Dramski tekst Your Love is King Espi Tomičića kroz monološku formu prati subjekt koji se suočava s vijesti o nadolazećoj smrti vlastite majke. Subjekt u ovoj izrazito ekspresivno ispisanoj struji svijesti iz različitih pozicija proživljava taj događaj – on se nalazi u stvarnoj situaciji suočavanja s bolešću i neizbježnom smrti i pokušaja ponovnog uspostavljanja odnosa s obitelji nakon niza godina prekinute komunikacije, a u isto vrijeme pokušava imaginirati i konstruirati obiteljski narativ, preispituje konstrukciju vlastitog identiteta u odnosu na obitelj kao primarnu društvenu zajednicu, ali i etičku poziciju pisanja o autobiografskom materijalu i traumi vlastite obitelji te mogućnost ispisivanja Drugog u kontekstu dramskog teksta. Tekst tako postaje svjedočanstvo jednog neostvarenog odnosa i njegovo završno poglavlje – pismo i posveta vlastitoj majci u posljednjim trenutcima njenog života.

Nevjerojatno iskren, direktan i duboko emotivan, Your Love is King ima gotovo katarzično djelovanje kako za subjekt/autora drame, tako i za svakog njenog recipijenta.

 „S obzirom na prirodu svog posla, svakodnevno se susrećem s velikom količinom literature, pa tako i dramskih tekstova koje uglavnom čitam s profesionalnim odmakom. Tekst Your Love is King Espi Tomičića zbog svoje neposrednosti, iskrenosti i duboke emotivnosti, srušio je moj odmak. Usudio bih se reći da je to tekst prema kojem je gotovo nemoguće imati odmak te sam s radošću prihvatio prijedlog da se zajedno s Espi u sklopu programa “Budućnost je ovdje” bavim tim tekstom. Unatoč radikalnoj poziciji u kojoj se nalazi sam subjekt teksta, pitanja gubitka bliske osobe, obiteljskih odnosa, nemogućnosti uspostavljanja vlastitog identiteta unutar obiteljske zajednice, pitanja su s kojima se susreće svaka osoba i upravo zbog toga, govoreći o pojedinačnom slučaju, tekst postaje univerzalan. 

Riječ redatelja, Hrvoja Korbara

ZKM poziva publiku da glumca Matea Videka i dramskog pisca Espija Tomičića nagradi snimkama aplauza snimljenog kod kuće, objavom videa pljeska na svojim Instastoryjima uz oznaku @zekaem, ili slanjem snimke na zagrebackokazalistemladih@gmail.com.

Nevjerojatno iskren, direktan i duboko emotivan, dramski tekst Your Love is King ima gotovo katarzično djelovanje kako za autora drame, tako i za svakog njenog recipijenta.