14. kolovoza 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Murakamijev roman ‘U miso juhi’ kohezija je kontinuiteta i sofisticiranosti

Zemlja Izlazećeg Sunca. Višestoljetna tradicija besprijekorno upotpunjena modernim tekovinama, zajedno egzistirajući u zavidnom skladu, fascinirajući svakog „gaijina“ (stranca) kojeg njegova intuicija (ili, po mogućnosti, poneka druga potreba ili želja) povede u ovaj dio zemaljske kugle. Krojena po mjeri svakoga, ova kohezija kontinuiteta i sofisticiranosti uistinu obiluje sadržajima koji su u stanju utažiti sve vaše žeđi. Čak i vaše najbolesnije fetiše.

Pogledajte, na primjer, glavni grad, Tokio. Žudite li za time da na svoje probleme zaboravite živeći u digitalnom svijetu, ili pak čitajući mangu i gledajući anime, posjetit ćete Akihabaru. Zanimaju li vas pak više trgovački centri, ili želite pozdraviti vjernog čovjekovog prijatelja, Shibuya je kvart za vas. Želite li pak zadovoljiti sve vaše (u najmanju ruku neobične)  želje i fantazije, u vašim će kartama zlatnim slovima biti ispisano ime Kabukicho, a vaša će Biblija za vrijeme zabave u epicentru metropolitanskog velegrada biti famozni „Tokyo Pink Guide“. Pomno prikriven treperećim neonskim svjetlima,  izopačen, ali za neke ljude itekako stvaran i samoodrživ svijet japanske seks industrije upravo je onaj u koji nas baca japanski „renesansni čovjek postmodernog doba“, Ryu Murakami.

Prateći susret glavnog protagonista djela Kenjija, noćnog vodiča u životnoj četvrti Tokija s „gaijinom“ , Amerikancem Frankom pred vašim je očima prikazana sama surovost japanske seks industrije. Slijedeći njihove stope doći ćete do šarenog kaleidoskopa boja i emocija.  Susreti s damama noći, nezaboravne „avanture“ tamnim i neutaživim klaustrofobičnim ulicama, trka od hotela do hotela, mračna atmosfera i strah za vlastiti život. Samo neke od pogodnosti zabave u crvenoj četvrti. Dodajte tome i psihotičnog stranca koji ni sam ne zna što želi ni tko on zapravo jest, a  kojemu ste upravo vi vodič, seriju nerazjašnjivih ubojstava u blizini upravo vašeg hotela, komadić ljudske kože priljepljen upravo na vaša ulazna vrata, vama blisku osobu  i tri ćete dana svog života provesti u svojoj vlastitoj miso juhi.

Rating: 5 out of 5.

“Osim šokantnih scena, U miso-juhi predstavlja se kao kontemplativan roman o samoći, nedostatku identiteta i kulturnoj i moralnoj korupciji… Ako volite noir, U miso-juhi dovoljno je mračan da vam produbi pogled na japansku kulturu i proširi horizonte dalje od sushija, mangi i videoigara.”

USA Today
<strong>Ryu Murakami</strong>
Ryu Murakami

Japanski romanopisac, esejist i producent rođen je 1952. u Nagasakiju. Poznat kao ‘enfant terrible’ suvremene japanske književnosti. Djela mu obiluju sociološkim detaljima s posebnom pažnjom na problemima mladih, te mračnom stranom japanskog društva – korištenje droga i seksualna trgovina. Jednako tako istražuje ljudsku prirodu kroz tematiku deluzija te pitanja ubojstava i smrti.

Kupite knjigu!

Za portal odjecikulture.com, piše Silvio Činć