20. rujna 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Na Berlinaleu održana svjetska premijera filma ‘Otac’ Srdana Golubovića

Svjetska premijera novog filma Srdana Golubovića Otac (eng. ‘Father’), ujedno i hrvatske manjinske koprodukcije, održana je u subotu na 70. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) u službenom programu Panorama.

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda kako bi uložio žalbu ministru za socijalnu skrb nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu koji postaje junak našeg doba. Publika je velikim i dugotrajnim pljeskom nagradila brojnu ekipu filma koja je u Berlinu predstavila film. Među njima su bili redatelj i scenarist Srdan Golubović, hrvatski glumac Goran Bogdan koji igra naslovnu ulogu, glumci Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski i Vahid Džanković, koscenarist Ognjen Sviličić, producentica Jelena Mitrović te direktor fotografije Aleksandar Ilić. ‘Otac’ je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma također prisustvovali sinoćnjoj premijeri. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Euroimagesa.

 

Srdanu Goluboviću, jednom od najvažnijih srpskih autora svoje generacije, ovo je već treći put da sudjeluje u programu ovog prestižnog festivala gdje su dosad prikazani njegovi hvaljeni naslovi ‘Klopka’ (2007.) i ‘Krugovi’ (2013. Nagrada ekumenskog žirija). Nakon Berlinalea film ‘Otac’ otvorit će beogradski FEST u četvrtak, 28. veljače. Hrvatska premijera očekuje se u drugoj polovici godine. 

70. izdanje Berlinalea traje do 1. ožujka, a tijekom deset dana bit će prikazano oko 350 filmova i održat će se jedan od najvećih filmskih sajmova u svijetu (European Film Market- EFM). Očekuje se da će Festival posjetiti oko 500 tisuća gledatelja.