25. veljače 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyu tri hrvatska naslova

Tri hrvatska animirana filma nalaze se u natjecateljskim programima ovogodišnjeg izdanja festivala u Annecyju, koji će se održati online, od 15. do 20. lipnja. U sklopu natjecateljskog programa kratkometražnih filmova prikazuju se Arka redatelja Natka Stipaničeva te Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, a u natjecanju studentskog filma I’m Not Feeling Very Well Sunčane Brkulj.

Animaciju za film Arka, o veličanstvenom prekooceanskom kruzeru koji plovi morem, radili su Pavao Stanojević i Natko Stipančev, koji je zaslužan i za dizajn, pozadine, montažu i oblikovanje zvuka. Prodajni zastupnik je Bonobostudio, a film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali koproducirao je Darko Lungulov (Papa Films iz Srbije). Glavni animator je Kristijan Dulić, scenografike je radio Boban Savić (GETO), a glazbu Noa Pisačić. Glasove likovima posudili Jadranka Krajina, Matko Knešaurek, Andy Tomlinson, Scott Fortney i Gavin Benson. Film su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i potprogram MEDIA Kreativne Europe.

U natjecanju studentskog filma prikazuje se eksperimentalni I’m Not Feeling Very Well autorice Sunčane Brkulj, nastao u produkciji Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom Danijela Šuljića. Film rađen u tehnikama cut-out i stop motion prikazuje raspjevane lubanje koje maštaju o oslobođenju od svojih geometrijskih formi kako bi zaplivale u velikom, plavom moru.

Za sudjelovanje na festivalu u Annecyju prijavilo se više od 3 tisuće filmova, a u festivalske sekcije primljeno je njih 179. Ovogodišnje izdanje će se, zbog pandemije koronavirusa, održati online od 15. do 20. lipnja. Na stranicama festivala pravovremeno će biti objavljeni svi tehnički detalji, a selekcija dugometražnih filmova i VR radova bit će poznata sredinom svibnja.

Razvijanje festivala u online formatu je tehnički i ljudski izazov, ali je bio očiti izbor za nas. Naša manifestacija ima nezamjenjivu ulogu u cijelom sektoru filmske animacije, što je jedan razlog više zbog kojeg moramo biti prisutni čak i u ovoj jedinstvenoj situaciji“, poručili su s festivala koji je ove godine trebao proslaviti svoj 60. rođendan, no on će se prigodno obilježiti 2021. godine.