19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Nakon više od petnaest godina u zagrebačkom HNK premijerno ‘Madama Butterfly’ Giacoma Puccinija

Premijerna izvedba opere Madama Butterfly, skladatelja Giacoma Puccinija u režiji Andree Cignija, premijerno će se izvesti u petak, 25.listopada u HNK u Zagrebu. Opera Madama Butterfly na scenu će biti postavljena u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, uglednim organizatorom  jednoga od najpoznatijih svjetskih ljetnih opernih festivala.

Nastupaju: Valentina Fijačko Kobić / Bianca Margean (Cio-Cio San), Sofia Ameli Gojić / Helena Lucić Šego / Margareta Matišić (Suzuki), Dina Jularić Ivančić (Kate Pinkerton), Angelo Fiore / Stjepan Franetović (Pinkerton), Ljubomir Puškarić / Siniša Hapač (Sharpless), Ivo Gamulin / Siniša Galović (Goro), Tvrtko Stipić (Yamadori), Siniša Štork / Ivica Trubić (Bonzo),Ozren Bilušić (Komesar), Željko Grofelnik (Matičar), Tamara Cipek (Majka), Neven Mrzlečki (Ujak), Iva Juras (Rođakinja) i Luka Vukšić (Zborovođa).

Veliki talijanski skladatelj Giacomo Puccini napisao je operu Madama Butterfly krajem 1903., zabilježivši na partituri  i vrijeme kada je odložio pero: bilo je to 27. prosinca 1903., malo prije ponoći. Iako je autor unaprijed vjerovao u uspjeh svojega novog djela, na praizvedbi u milanskoj Scali 17. veljače 1904., na kraju izvedbe uslijedili su brojni zvižduci i sveopće negodovanje. No, Puccinija to nije osobito uzbudilo jer je bio posve uvjeren u kvalitetu svojega djela. Izvedba u Bresci u svibnju 1904. godine dala mu je za pravo i tada započinje trijumfalan put ove opere po talijanskim i svjetskim pozornicama.

Madama Butterfly jedna je od najdirljivih Puccinijevih opera koja pripovijeda o nesretnoj sudbini Cio-Cio San, mlade Japanke zvane Butterfly  / Leptirica, i poručnika američke mornarice B. F. Pinkertona. Potaknuta beskrajnom ljubavlju prema Pinkertonu Cio-Cio San prelazi na kršćanstvo, no niti to, kao ni sva ostala njezina nastojanja da zadrži svoju ljubav uz sebe, nije bilo dovoljno te ona na kraju, ostavljena, odustaje od života. Dramatična i potresna priča o srazu dvaju svjetova u kojima bezuvjetna ljubav nije bila dovoljna za sreću i miran život, uzburkala je publiku i kritiku već na samom početku, ne prestajući očaravati ljubitelje opere sve do danas. 

Poslije više od petnaest godina Opera zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta ponovno ima na repertoaru ovo besmrtno djelo, koje će na scenu biti postavljeno u koprodukciji s Fondazione Arena di Verona, uglednim organizatorom  jednoga od najpoznatijih svjetskih ljetnih opernih festivala.

Andrea Cigni je diplomirao režiju na Fakultetu za umjetnost, glazbu i kazalište u Bologni, a iskustvo je stjecao i kao glumac te sudionik plesnih produkcija. Kao redatelj debitirao je 2006. u Cremoni s glazbeno-plesnom produkcijom pod naslovom Madrigali Buenos Airesa i od tada režira operna djela diljem rodne Italije, često  gostujući u brojnim europskim i svjetskim kazalištima.