14. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Natječaj/Nagrada/ Monografija Portret Hrvatske 2020

Hrvatski fotografski centar (HFC) će početkom 2020. godine organizirati izložbu fotografskih portreta građana RH te izdati prvu monografiju PORTRET HRVATSKE 2020 kojom ćemo današnju RH predstaviti Europskoj Uniji i to u vrijeme predsjedavanja EU (prva polovica 2020. godine).

Na HFC Nagrada/Natječaj – PORTRET HRVATSKE 2020 mogu učestvovati isključivo državljani Republike Hrvatske s portretima snimljenim isključivo u Republici Hrvatskoj!

U današnje se vrijeme napredne tehnologije fotografiranja pojavljuje ogromna količina tzv. “portreta”. Međutim, svaka fotografija koja predstavlja osobu(e) nije nužno i portret osobe(a) – iz takve bi fotografije trebali iščitati više od dokumentarnih pojedinosti oblika, boja, veličine, starosti… osobe(a). Još je teže snimiti izraditi portret kojom promatrač portreta “prepoznaje glavne osobine” portretiranog i njegove okoline. Ne postoji fotograf, profesionalac ili amater, koji se nije ogledao u žanru portreta te će ovakvo Natjecanje, Izložba, Nagrada i monografija PORTRET HRVATSKE 2020 ukazati na različitost, kreativnost i kvalitetu fotografskih umjetnika portreta, a također i specifičnosti stanovnika Hrvatske.

Radovi za ovu izložbu bit će prikupljeni javnim Natječajem u Hrvatskoj tijekom listopada i studenog 2019. a konačni će odabir obaviti Ocjenjivački sud.

Na otvorenju Izložbe u Muzeju Mimara u Zagrebu bit će promovirana monografija PORTRET HRVATSKE 2020 te će se dodijeliti Nagrade za najbolje autore fotografskog portreta. Tijekom trajanja izložbe održat će se predavanja prestižnih autora na temu fotografskih portreta, umjetničke fotografije, tendencijama razvoja fotografije te još neke promocije vezane za fotografiju i digitalne medije.

Izložba će se trajati od 29. veljače do 14. ožujka 2020. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu.

PORTRET HRVATSKE 2020

– Autori po prijavi prijavljuju do 5 fotografskih portreta iz Hrvatske uz kotizaciju od 100 kn
– Autori mogu poslati 1, 2 ili 3 prijave
– Fotografije se moraju dostaviti HFC u elektronskom obliku na  email portret2020@hfc.hr najkasnije do subote 30. studenog 2019. godine.
– Ocjenjivački sud će dodijeliti Nagradu PORTRET HRVATSKE 2020 (3.000 kn)
– Pokrovitelji izložbe dodijelit će još nekoliko nagrada
– Na izložbi će biti prikazano 50-ak najboljih fotografskih portreta
– Publicirat ćemo prvu monografiju PORTRET HRVATSKE 2020 s više od 150 portreta koji predstavljaju današnju Hrvatsku
– Trajanje izložbe je od 29. veljače do 14. ožujka 2020. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu
– Autor koncepta je Luka Mjeda, Hrvatski fotografski Centar, Zagreb

Luka Mjeda
www.lukamjeda.com
www.instagram.com/luka_mjeda

Hrvatski fotografski centar
Croatian Photography Center
www.hfc.hr
www.instagram.com/hfc_cpc