29. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

O izazovima pisaca i valorizaciji njihovog rada

Što jedan pisac mora znati u današnje vrijeme? Da li je to uopće zvanje koje se danas cijeni u Hrvatskoj? Danas ćemo pokušati odgovoriti na ta pitanja ili barem se osvrnuti na stanje pisaca u Hrvatskoj. 

Pisac, kao i umjetnik je kreativno zvanje koje se često smatra „laganim“ ili zvanjem koji „svatko može raditi“. Naprotiv, pisanje nije samo umjetnost već prije svega vještina koja se godinama brusi i uvježbava. Da bi postali pisac, morate pisati i morate mnogo učiti o kreativnom procesu pisanja, o smislu rečenica i što je zabranjeno u literarnom svijetu! Sve to morate znati da bi bili dobar pisac, ali mnogo toga ovisi o Vašoj želji i smislu za prozu. Sve se može naučiti kroz godine, tako da se ne dajte smesti ako je Vaša kreativna muza odlučila da budete pisac! 

Najpoznatiji pisac u Hrvatskoj Pavao Pavličić je u jednom članku 2013. godine rekao, citiram:

„Dosta je bilo licemjerja, dosta je bilo okolišanja, treba pogledati istini u oči i nazvati stvari njihovim pravim imenom, pa reći i ponoviti: hrvatsku književnost treba zbrisati s lica zemlje. Mnogi tako misle, tek što se ne usude kazati, a stanje je takvo da više ne trpi odgode. Svi se moramo složiti, svi moramo upregnuti sve svoje snage da se oslobodimo toga tereta i da napokon počnemo disati punim plućima. Postoje tisuće razloga da se hrvatska književnost dokine, a ni jedan razlog da se i dalje održava na životu.

Jer, kao prvo, nju nitko ne čita. Dobro je poznato da je prosječna naklada u nas tisuću primjeraka, a i od tih pišljivih tisuću primjeraka dobar dio ostane neprodan. Prosječan Hrvat, kad jednom izađe iz škole, ne uzme više do kraja života u ruke ni jednu hrvatsku knjigu” Moderna vremena, 2013.

Ovaj poznati pisac na satiričan način zapravo prstom pokazao na ono što nas u Hrvatskoj najviše smeta, a to je što pisce ne cijenimo niti ih potičemo da svoju kreativnost ispoljavaju pisanjem knjiga, već smo samo nažalost ostali na natječajima za neobjavljene rukopise. To je sjajno, za nekolicinu koji imaju prilike i sreće da se njihova priča objavi (i to najćešće u časopisu koji izlazi jednom godišnje), ali što je s ostalima? Da li je zaista hrvatska književnost mrtva? 

Nekolicina pisaca koji žele objaviti svoje knjige, mogu naći par besplatnih platformi na internetu poput – besplatne elektroničke knjige ili mogu objaviti knjigu na engleskom jeziku na Amazonu za Kindle. Ali, zanimljiva je činjenica da Amazon nema opciju Kindle za Hrvatsku, tako da pisci koji žele objaviti svoju knjigu na hrvatskom jeziku je moraju ponuditi samo pod opciju za knjigu s mekim uvezom. Da li pisci uopće imaju platformu ovdje u Hrvatskoj ili smo se počeli prilagođavati zemljama s engleskim govornim područjem? Danas u govoru sve više riječi prilagođavamo engleskom jeziku, ali to je tema za neki drugi put. 

Pisac kao i svaki umjetnik mora imati svoju platformu u Hrvatskoj, ali često zaboravljamo na to i prilagođavamo i odgajamo svoju djecu da slijede stope nekih prošlih vremena. Danas je imati posao zaista sretan pojam, jer prema statistikama Hrvatkog zavoda za zapošljavanje, imamo 155.278 nezaposlenih osoba u Hrvatskoj. Tako da pojam da ostavimo svoj posao i budemo poznati pisac poput nekih scenarija (Stephen King, J.K.Rowling) ne postoji u hrvatskom rječniku. Moguće je izgraditi platformu na YouTube-u i polagano promovirati knjige na engleskom jeziku stranom tržištu, ali čak i taj scenarij (legalno) nije preporučljiv. U Hrvatskoj još nije sređen način za osobe koje prihod dobivaju iz inozemstva. Postoji zakon o ugovoru o radu ili honorarnom radu, ali za freelance posao ili posao u kojem se uplaćuje dobit direktno na račun postoji sasvim komplicirana procedura. Morate se pripremiti na to da plaćate svoje zdrastveno osiguranje, prihode i mirovinsko i nakon toga možete svoj mizeran prihod od prodaje knjiga dati državi, umjesto da je potrošite na uzdržavanje sebe i svoje obitelji. 

Nakon ovih pesimističnih tonova, vratimo se na malo pozitivnu notu, naime, što ako nakon svega ovoga ne želite odustati i želite objaviti tu knjigu? Možete je ponuditi besplatno na portalima u Hrvatskoj, možete je napisati i čekati neka bolja vremena ili se možete prilagoditi tržištu i napisati je na engleskom jeziku i nadati se kreativnim vilama da će vaš roman uspjeti i da će te postati zvijezda! 

Vaša kreativnost je neupitna i znam da imate knjigu u glavi koje se ne možete riješiti, tako da za dobrobit svih i Vas samih, napišite je napokon i ako je želite objaviti, obratite se stručnjacima u tom području koji će je znati prodati. 

Znanje pisca bi trebalo obuhvaćati samo područje pisanja, ne i marketinga. Mnogi pisci su sve u jednom paketu- pisac/dizajner/marketing stručnjak. Posvetite se pisanju, te se nadam da Vas ništa neće pokolebati na Vašem putu za ostvarenje snova, čak ni ovaj članak. 

Sretno pisanje!


Za portal odjecikulture.com, piše Mateja Saraja