1. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Od 25. rujna počinje treći blok ANTISEZONE 19 – cjelogodišnjeg projekta na suvremenoj plesnoj sceni

ANTISEZONA 19 – ples u Gorgoni novi je cjelogodišnji projekt na suvremenoj plesnoj sceni koji je kreiralo pet renomiranih hrvatskih plesnih umjetnica: Ana Kreitmeyer, Silvia Marchig, Sonja Pregrad, Iva Nerina Sibila i Zrinka Šimičić Mihanović, u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Radi se o novom formatu za susret s aktualnim strujanjima u hrvatskom suvremenom plesu kroz niz premijernih i repriznih izvedbi, radionica, gostovanja, razgovora kao i popratnih programa u kojima će publika moći susresti umjetnike na nove i neformalne načine.

ANTISEZONA 19 odvija se u 5 blokova po 3 dana; prvim, koji se odvio u  ožujku privukli smo pažnju medija i publike reprizama nagrađivanih predstava, svibanjski program donio je intermedijalnu premijeru Melone Pathaphysica, a u  rujnu, listopadu i studenome, uzbudljivim premijerama i međunarodnim plesnim festivalom, dovodimo najintrigantnije programe plesa i suvremenih izvedbenih praksi u  dvoranu Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 Kao dodatni program donosimo inovativni format Bliski susreti plesne vrste, u kojemu će publika upoznati umjetnike kroz neformalne improvizacijske dijaloge te Hangover sesije u kojima se kroz vođene razgovore i kratke radionice produbljuje i dijeli iskustvo gledanja predstava. 

Ovaj, treći blok ANTISEZONE 19 odvija se od 25. do 28. rujna, a program otvaraju Bliski susreti plesne vrste u kojima Mila Čuljak, Ognjen Vučinić i Silvia Marchig u ad hoc izvedbi odgovaraju na pitanja o svojim umjetničkim praksama, motivacijama, iskustvima, izvođenju, koreografiji, inspiracijama i uzorima. 

Program se nastavlja repriznom izvedbom Ane Kreitmeyer i TRAS kolektiva Sve četiri za jedno / Na rubu dodira i kaosa koja se bavi  idejom koreografije kao zajedničkih mjesta susreta, te načinima (samo)organizacija koreografije kao mjesta rada, pregovora, zajedništva, ali i zamora, zastoja i odustajanja i otpora. O ovom brutalnom pas-de-quatru,  kritičarka Ana Fazekaš kaže kako je “neopterećena interakcija među plesačicama, nabijena intuitivnom brižnošću, tihom ljubavlju i zaigranom posvećenošću… rijetko intenzivno emocionalno iskustvo za sve prisutne.“

U drugom dijelu donosimo inkluzivne plesne prakse kroz program Dupla pozivnica kojim je IMRC plesni kolektiv pozvao na suradnju mlade i nadolazeće koreografe. Ovaj plesni kolektiv profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta, te sustavno pomiče granice koreografskih i izvođačkih praksi brojnim izvedbama, radionicama i gostovanjima, a namjera ovog projekta je potaknuti nadolazeće koreografe na rad unutar polja inkluzivnih praski. 

Tako je nastala predstava Đavolji odvjetnik, ujedno i premijera ovog bloka ANTISEZONE 19, a kreacija je priznate plesačice Martine Tomić, koja se ovim radom predstavlja i kao autorica. Predstava je nastala u suradnji s dramaturginjom Ninom Gojić, glazbenikom Nenadom Kovačićem te izvođačima IMRC kolektiva. 

Drugi dio poziva Duple pozivnice IMRC kolektiva, upućen je Tamari Bračun, dugogodišnjoj plesačice inkluzivne riječke skupine Magija, koja će predstaviti publici ANTISEZONE 19 svoj prvi autorski rad, kratki duet Što želimo? 

Program zaokružuje i nova, dvodnevna edicija Kritičkog parkoura na koji smo pozvali  plesne kritičare iz Zadra, Osijeka, Rijeke i Splita kako bi podijelili svoje prakse i iskustva pisanja o plesu. Moderatorice su Ana Fazekaš i Iva Nerina Sibila.

Program ANTISEZONE 19 podržan je od Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i Performance Situation Room / NDA Life Long Burning EU projekta. 

PROGRAM

25.rujna 2019. 
19:30 sati, GORGONA

Bliski susreti plesne vrste Mila Čuljak, Silvia Marchig, Ognjen Vučinić

Bliski susreti plesne vrste kratka je forma koja  balansira između intervjua, izvedbe, dijaloga o metodologiji rada i privatnog razgovora. Umjetnici pred publikom razgovore o svojim umjetničkim praksama, motivacijama, iskustvima, izvođenju, koreografiji, inspiracijama, uzorima… transformiraju u kratke improvizacijske situacije.

U ovom izdanju blisko se susreću:

MILA ČULJAK: Majka, radnica u kulturi i obrazovanju. Specijalizirala se u lip- sync tehnici. Autorica, izvođačica i suradnica u projektima za TRAFIK Tranzicijsko-fikcijsko kazalište, kooautorsku inicijativu OOUR, DB Indoš – House of Extreme Music, plesni projekt llinkt!, Prostor+, kazališna radionica Malik, Kik Melone, HNK Ivana pl. Zajca, jedna od pokretača edukacije u suvremenom plesu i inkluzivne plesne scene za osobe s dječjom i cerebralnom paralizom u Rijeci.

OGNJEN VUČINIĆ: Plesač, koreograf i plesni pedagog, suosnivač plesne kompanije MASA, jedan od naših najnagrađivanijih plesnih umjetnika (dobitnik čak 3 Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja plesna ostvarenja, Nagrade žirija za predstavu Radevu na Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu i Grand Prix za predstavu Ti u Alžiru). Tijekom dugogodišnje izuzetno uspješne plesne karijere surađivao s brojnim domaćim i stranim koreografima i kompanijama, prošle godine po prvi puta i sa kolektivom IMRC na predstavi Bella Ciao.

i domaćica susreta SILVIA MARCHIGPlesna umjetnica, osnivačica umjetničke organizacije KIK MELONE, jedan od organizatorica AN ANTISEZONE 19, dugogodišnja entuzijastica eksperimentiranja unutar plesnih i izvedbenih praksi u svrhu probijanja granica postojećih modela kreacije, produkcije i prezentacije umjetnosti. Također i nastavnica klasičnog baleta.

20:30, GORGONA

Sve četiri za jedno / Na rubu dodira i kaosa – Ana Kreitmeyer & TRAS

Novi rad plesne umjetnice Ana Kreitmeyer nastaje u suradnji s izvođačicama Petrom Chelfi, Ivanom Pavlović i Martinom Tomić; a bavi se idejom koreografije kao zajedničkih mjesta susreta, te načinima (samo)organizacija koreografije kao mjesta rada, pregovora, zajedništva, ali i zamora, zastoja i odustajanja i otpora. 

Unatoč tome, pitamo se kako misliti ples i koreografiju kao naš zajednički prostor i rad? Kako dijelimo odgovornost za zajedničko?

Autorica: Ana Kreitmeyer
Koreografija i izvedba: Petra Chelfi, Ivana Pavlović, Martina Tomić i Ana Kreitmeyer
Dramaturgija: Mila Pavičević
Prostor: Igor Pauška
Glazba: Hrvoslava Brkušić i Igor Pauška
Vizualno oblikovanje: Igor Pauška
Kostimi: sve zajedno

Projekt je nastao u koprodukciji sa festivalom Perforacije i u suradnji sa Studentskim centrom u Zagrebu – Teatrom &TD., Udrugom plesnih umjetnika Hrvatske, Art radionicom Lazareti iz Dubrovnika i Wiesenburg-Halle iz Berlina, a podržan je od Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.

Hvala: Nikolini Pristaš, Zrinki Užbinec, Goranu Ferčecu i Jeleni Erceg

21:30 

Hangover sesija u suradnji s Kritičkim parkourom – razgovor izvođača, publike i kritičara

                                                             

  27.rujna 2019.
20:00, GORGONA

Đavolji odvjetnikIMRC & Martina Tomić, premijera

Polazeći od interesa za slušanje kao aktivnost koju pretpostavlja svaka razgovorna situacija, predstava propituje i istražuje principe polilogičnosti i zajedničkog donošenja odluka. Ukidanjem riječi iz polja verbalnog razgovor se seli u prostor plesa koji nastaje intuitivno, slušanjem namjera i prestrukturiranjem pažnje. Ono što postaje vidljivo u prvom planu procesi su pregovaranja između različitih tijela, a materijal se gradi iz koreografskog promišljanja što sve može značiti participacija u određenoj zajednici. Postavljaju se pitanja kako podržati drugoga, stišati se, prepustiti riječ drugome, napustiti kolektiv, odlučiti za sebe ili drugoga, odabrati ne sudjelovati, delegirati ili preuzeti odgovornost. Prepuštanjem riziku da sve to nije unaprijed odlučeno već se pregovara iz izvedbe u izvedbu, ples neprekidnih pokušaja da se ostvari konsenzus u fokus stavlja pitanje što pojam inkluzije može značiti bilo kojoj zajednici.

Koreografkinja: Martina Tomić
Dramaturginja: Nina Gojić
Glazbeni suradnik: Nenad Kovačić
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Izvođači: Mia Kevo, Helvecia Tomić, Leon Goličnik, Jason Mulhausen, Marjan Pajvot
Umjetničko vodstvo: Iva Nerina Sibila
Produkcija – IMRC / HIPP 2019. 

Podržano od Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 

                                                       

28. rujna 2019.
20:00, GORGONA

Što želimo? – Tamara Bračun (PG Magija)  i Zvonimir Kvesić

Ovaj kratki duet  prvi je samostalni rad Tamare Bračun, nastao u suradnji s plesnim umjetnikom Zvonimirom Kvesićem. Rezultat je koreografskog istraživanja kojim propitujemo našu svijest odnosa. Komuniciramo kroz tišinu i kreiramo vlastitu stvarnost. Nevidljive niti koje nas povezuju čine tanku liniju između ljubavi i znatiželje. Plešući otkrivamo što partner želi i kako se osjeća.

Autorica i koreografkinja: Tamara Bračun
Ples i kreacija: Zvonimir Kvesić i Tamara Bračun
Glazba: Bi Lamban, Heac, Nordic, Zack Hemsey
Mentorica: Gordana Svetopetrić
Dizajn rasvjete: David Dubrović

Produkcija: Gordana Svetopetrić u suradnji sa  UCDP Rijeka.
Rad je realiziran uz potporu Grada Rijeke.

Tamara Bračun dugogodišnja je članica plesne grupa Magija iz Rijeke u kojoj aktivno djeluje kao plesačica. Pored rada u Magiji ostvaruje izvedbene suradnje sa koreografima i plesačima nezavisne plesne scene u Hrvatskoj. Posljednju godinu posvećuje i vođenju radionica plesne meditacije.

Magija je plesni kolektiv sa sjedištem u Rijeci čiji su plesači članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom / Rijeka. Od 2006. godine posvećeni su plesnom pokretu na području suvremenog plesa i plesne improvizacije. U opusu svojih radove potpisuju kraće radove i cjelovečernje predstave.  Profesionalno razvijaju inkluzivnu plesnu scenu šireći svoju suradnju s profesionalnim plesačima i glumcima nezavisne scene, studentima plesa i drugim udrugama osoba s invaliditetom. Rade na visoko profesionalnoj razini, umjetnički i edukativno su orijentirani. Pod vodstvom i inicijativom plesnih umjetnica Gordane Svetopetrić i Sanje Josipović pokreću festival Inkluzivne scene koji 2020. godine slavi svoju petu godinu postojanja.

20:30, GORGONA

Đavolji odvjetnikIMRC & Martina Tomić

Dodatni program: 

  1. / 26. 9. Kritički parkour – moderatorice Ana Fazekaš i Iva Nerina Sibila

Ova edicija Kritičkog parkoura osmišljena je kako bi se susreli kritičari koji prate suvremeni ples na široj hrvatskoj sceni.  Cilj je susreta prije svega artikulirati proces gledanja predstave u kontekstu pisanja kritičkih osvrta, komunikacija iskustava navezanih na kritičke osvrte s plesnim umjetnicima te dijeljenje spisateljskih praksi. Fokus je na otvaranju teme same metodologije komunikacije viđenoga u pisanom tekstu, uz kontakte s drugim instancama iskustva predstave, odnosno članovima i članicama publike te izvođačima. Pozvani na sudjelovanje su kritičarki iz Zadra, Rijeka, Osijeka, Splita i Zagreba

Program ANTISEZONE 19 podržan je od Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i Performance Situation Room / NDA  Life Long Burning EU projekta.