5. ožujka 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Opereta ‘Momci na brod’ Ivana pl. Zajca novi je online sadržaj Male scene

U petak, 24. travnja, kazalište Mala scena će u sklopu inicijative Mala scena online darovati svojoj publici novu predstavu na zahtjev – komičnu operetu Momci na brod našeg slavnog skladatelja Ivana pl. Zajca.

Premijera predstave Momci na brod održana je 16. prosinca 2014. godine u kazalištu Mala scena povodom 100. obljetnice smrti Ivana pl. Zajca. Libreto je obradio Vladan Švancov, redateljica predstave je Snježana Banović, scenografiju je osmislila Dinka Jeričević, kostime Đenisa Pecotić i Emina Kušan, koreografkinja je Ljiljana Gvozdenović, autorice likovnog oblikovanja su Zita Nakić Vojnović i Klasja Habjan, a producentica predstave je Vitomira Lončar. Velikim orkestrom Muzičke akademije na premijernoj izvedbi dirigirao je mo. Zoran Juranić, a mladi dirigent Davor Kelić za ovu je produkciju dobio Rektorovu nagradu 2015. godine. Glavne uloge u izvedbi koju ćemo prikazati pjevaju mladi pjevači Maja Mužar, Ivan Šimatović, Josip Čajko, Paulina Đapo, Stefano Surian, Karla Ledić i drugi, a u glumačkim dijelovima oduševit će vas glumci Marko Hergešić i Frana Marija Vranković. Opereta Momci na brod nastala je u suradnji Male scene i Muzičke akademije u Zagrebu.

Radnja operete Momci na brod smještena je u luku maloga grada, gdje mornari s privezanog ratnog broda, dobivaju dopuštenje za izlazak pod nadzorom budnog oka hvalisavoga lučkog kapetana Trifuna. Jedan od kadeta, Marko, zaljubio se u lijepu Emu, kćer učitelja, meštra Fabijana, koji ne daje pristanak za njihovo vjenčanje dok Marko ne postane časnik. Nakon brojnih peripetija sve dođe sretnome kraju, a momci se ukrcavaju na brod i isplovljavaju.

Besplatnu snimku predstave Momci na brod moći ćete pogledati na YouTube kanalu kazališta Mala scena. Predstava će biti dostupna od petka, 24. travnja u 18 sati do petka, 1. svibnja 2020. godine.

Mala scena prva je od svih subjekata u kulturi u HR  započela s online aktivnostima još 12. ožujka 2020. Buga Marija Šimić, umjetnička direktorica kazališta, svakodnevno priča priče za najmlađe, izvode predstave uživo, prikazuju predstave na zahtjev (trenutno je dostupno 6 naslova), Vitomira Lončar i Ivica Šimić javljaju se s aktualnim temama, a od nedavno su tu i lutkarske te pjevačke radionice. Pripremaju se i nove aktivnosti kako bi se pridonijelo kvaliteti života publike u karanteni.