5. ožujka 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Osječki projekt ‘Kultura na kotačima’ primjer je oživljanja kulturnih događanja

Kulturni centar Osijek, zajedno s Gradom Osijekom, započeo je s kratkim kulturnim sadržajima koje su svojim sugrađanima omogućili dolaskom u njihove gradske četvrti. Tako će Osječanke i Osječani neometano i s pridržavanjem socijalne distance, sa svojih prozora i balkona, svakodnevno moći uživati u različitim kulturnim sadržajima. Projekt je započeo u četvrtak, 23. travnja nastupom osječkog Ivana Kovačevića na gitari, a program je, za sada, isplaniran do 27. travnja.  

Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Osijeka, izjavila je kako će svoj doprinos ovome projektu dati i mnoge osječke udruge i kulturne ustanove među kojima su Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradske galerije te Gradska i sveučilišna knjižnica. 

Na ovaj način, Grad Osijek želi zahvaliti svojim strpljivim i tolerantnim sugrađanima koji se uspješno pridržavaju svih pravila o socijalnom distanciranju. Također, ovim projektom, osječkim se institucijama i udrugama omogućuje da svoje programe, čak i u doba pandemije, predstave svojoj publici. Osim Ivana Kovačevića, nastupili su i osječki band Red Roosters, solisti opere HNK u Osijeku i Osječki zumbići, a Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek pobrinula se za čitanje poezije. 

Ravnatelj Kulturnog centra Osijek, Ivan Kristijan Majić, zahvaljuje se Policijskoj upravi osječko-baranjskoj koja će popratiti cijeli program te se pobrinuti za kvalitetno provođenje mjera socijalnog distanciranja. 

Svake se večeri sadržaji Kulture na kotačima mogu pratiti i uživo putem društvenih mreža Kulturnog centra u Osijeku omogućujući i gledateljima izvan Osijeka uživanje u kratkim kulturnim sadržajima.

Za portal Odjecikulture.com, piše Katja Janković