6. srpnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Otvorenje izložbe ’20 godina grupe Contra’ u Modernoj galeriji

U Modernoj galeriji  u četvrtak 17. listopada u 19 sati održat će se  otvorenje izložbe 20 godina  grupe Contra . Za tu prigodu ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić odabrala je više od stotinu slikarskih, kiparskih  i scenografskih ostvarenja umjetnika koji posljednjih dvadeset godina djeluju kao neformalna umjetnička grupa.

Riječ je o slikarima Željku Mucku, Vladimiru Blažanoviću, Goranu Petraču, Velimiru Račkom, Davorinu Radiću, Vladimiru Megliću, Tihomiru Lončaru, kiparu Petru Ujeviću  i  glazbeniku Žoržu Draušniku. Iako stilski autonomni i vjerni vlastitoj poetici i svojevrsnom izričaju, ovi umjetnici povezani su istim poimanjem umjetničkog djelovanja kao poziva i inovativnim dijalogom s povijesnim uzorima.

Izložbu koja će se u Modernoj galeriji moći razgledati do 24. studenoga prati bogato ilustriran katalog s tekstovima povjesničarke umjetnosti Biserke Rauter Plančić i akademika Tonka Maroevića.

Sigurno je da „contraši“ ne dijele Arganovu imanentnu skepsu s obzirom na slutnju „gotovo zastarjelosti“ slikarstva, ali itekako mogu podijeliti arganovsko poimanje nezamjenjivosti slikarstva kao instrumenta, specifičnosti njegove zvučnosti i posebne kvalitete. Zapravo im može i mora biti poticajnom ideja o nužnom znanju izvođenja, a posebno prikladnom metaforična usporedba slikarstva s glazbom, kista i boje kao instrumenta, po mnogo čemu nalik violini ili kontrabasu (da ostanemo unutar etimološkog „kontriranja“)./ Tonko Maroević