18. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Otvorenje izložbe Arsena Roje ‘Zatvaranje kruga’ u Studiju Moderne galerije Josip Račić

Otvorenje izložbe Arsena Roje Zatvaranje kruga održat će se u petak, 6. ožujka u 19 sati, u Studiju Moderne galerije “Josip Račić”. Izložba se može pogledati do 29. ožujka.

U autorskoj koncepciji Branka Franceschija, ravnatelja Moderne galerije, izložba Zatvaranje kruga objedinit će Rojine rane radove i cikluse nastale u Splitu i djela koja je stvarao posljednjih 10 godina svoga života  u Los Angelesu gdje je živio od 1971.  Riječ je o 15 crteža iz iste mape koji do prezentacije u splitskoj Galeriji umjetnina nisu bili javno izlagani te sedam slika iz nama donedavno nepoznatog umjetnikovog slikarskog opusa.

Kako kazuju svjedoci, nesvakidašnja sposobnost Arsena Roje za realističnu, tehnički dojmljivu transmisiju stvarnosti u likovni medij bila je s nevjericom uočena još početkom prvih godina osnovne škole. Svijest o daru koji je odmah postao i problem, jer se nije vjerovalo da dijete može biti likovno sugestivno na takvoj razini, udarila je temelje Rojine sudbine po modelu literarno obrađenog obrasca o srazu iskonskog talenta s nesofisticiranim okruženjem uz specifičnost naše poslijeratne neimaštine i socijalističke rigidnosti. Ne treba puno mašte da bi se zamislio sraz nadarene i inteligentne osobe s okruženjem u pobuni prema obitelji, obrazovnom sustavu i društvu koji ga svi odreda za njegovo dobro nastoje prilagoditi.// B. Franceschi

Nakon inicijalnog predstavljanja umjetničkog opusa Arsena Roje na izložbi u rodnom gradu koju su mu prošlog ljeta u splitskoj Galeriji umjetnina priredili istaknuti povjesničari umjetnosti i likovni kritičari Ješa Denegri i Branko Franceschi, radovi ovog umjetnika  koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća postao svjetski poznat dizajnirajući plakate za kultnu Oscarom nagrađenu Altmanovu ratnu crnu komediju M.A.S.H  i Fellinijevu adaptaciju autobiografije najvećeg talijanskog ljubavnika svih vremena – Giacoma Casanove, bit će predstavljeni i zagrebačkoj kulturnoj javnosti.

Slike © Robert Matić i arhiv umjetnika
Crtež © Sebastian Mlynarski i arhiv umjetnika