31. svibnja 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Otvorenje izložbe ‘Nacistička okupacija u grafičkim radovima Meera Akselroda’ u Galeriji Šira

Na izložbi, čije će se otvorenje održati 27. veljače 2020. godine, hrvatski će posjetitelji prvi put moći vidjeti tridesetak slikarskih i grafičkih radova iz ciklusa Meera AkselrodaNjemačka okupacija“. Izložbu, posvećenu proslavi 75. obljetnice Pobjede u Drugom svjetskom ratu, organizirali su Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Ambasada Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, predstavništvo Rossotrudničestva u Republici Hrvatskoj i Zaklada Aleksandra Pečerskog, uz sudjelovanje Euroazijskog židovskog kongresa. Izložbe ostaje otvorena za posjetitelje do 5. ožujka 2020. godine u radnom vremenu Galerije Šira (pon-pet: 16-20h; sub: 11-16 h).

Veliki dio eksponata nastao je u razdoblju od 1942.-1943. godine u Almatiju, gdje je umjetnik radio dekoracije za film Sergeja Eisensteina „Ivan Grozni“. Užasi rata i holokausta, te razgovori s izbjeglicama iz Poljske i Bjelorusije duboko su ga potresli. Jednu za drugom, stvorio je desetke slika, crteža, i skica pod nazivima „Strijeljanje“, „Krvnik“, „Nasilnik“, „Vješatelji“. Ta serija, zbog koje su Akselroda nazvali „Goyom 20. stoljeća“, nije samo djelo visoke umjetnosti, već i gotovo dokumentarno svjedočanstvo na sudu povijesti nacizmu. Sve donedavno čak ni stručnjaci nisu bili upoznati s postojanjem ciklusa: radovi su bili pohranjeni u arhivu obitelji umjetnika i nisu bili prikazivani.

Radovi koji će biti prikazani na izložbi odražavaju ne samo sav užas života na okupiranim područjima, već i masovni pokret otpora i podvige partizana. Od svih djela, najveću pažnju privlači slika Meera Akselroda „Zatvorenik“ – jedinstveni portret vođe legendarnog pokreta otpora u nacističkom logoru smrti Sobibor, Aleksandra Pečerskog.

Sabrana djela koja će biti predstavljena na izložbi unikatno su umjetničko svjedočanstvo mučeništva i heroizma naroda SSSR-a na područjima koja su okupirali nacisti. 

Na svečanom otvorenju izložbe, koje će se održati 27. veljače u 19:00 sati u Galeriji Šira sudjelovati će Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj NJ.E.dr. Anvar Azimov, dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, izv.prof.art. Tomislav Buntak i predsjednik Zaklade Aleksandra Pečerskog, Ilija Vasiljev. Posebni gost ceremonije biti će unuk Meera Akselroda, umjetnik Mikhail Yakhilevich (Izrael). Kao glazbeni poklon za goste biti će upriličene skladbe u izvedbi solistice Kazališta Boljšoj Ekaterine Ivanenko (viola) i profesorice Muzičke akademija Sveučilišta u Zagrebu, Julije Gubaidulina (klavir).