20. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

‘Plan D.konferencija’ u Oris – Kući arhitekture nudi pregršt predavanja i promocija na temu dizajna

Od četvrtka 27. do subote 29. veljače u Oris Kući arhitekture, uz popratni program na drugim lokacijama, održat će se PLAN D.KONFERENCIJA, s nizom predavanja, javnih razgovora, vodstava i promocija knjiga na temu dizajna!

Među gostima su glavni urednik magazina Eye John L. Walters, ravnateljica Istanbulskog bijenala dizajna Deniz Ova, spisateljica i novinarka Clare Walters, legenda hrvatskog dizajna Boris Ljubičić, dinamični Studio Sonda iz Vižinade u Istri, multimedijski umjetnik Dalibor Martinis, krema hrvatskog dizajna tipografije na čelu s Nikolom Đurekom te mnogi, mnogi drugi.

Konferencija otvara vrlo širok raspon tema. Govorit će se o suradničkim praksama, kritičkom mišljenju i empatiji u kontekstu dizajna (Deniz Ova), o tome zašto je važno govoriti o dizajnu i zašto bi dizajneri trebali početi pisati (John L. Walters), o narativnim potencijalima slike i ilustracije (Clare Walters), o ulozi i utjecaju tipografije u dizajnerskoj edukaciji (Nikola Đurek, Marko Hrastovec, Dejan Kršić, Hrvoje Živčić i dr.). Razgovarat ćemo uživo sa Seanom Poropatom i Jelenom Fiškuš iz Studija Sonda o tome kako iz male sredine oblikovati globalno relevantne poruke, u razgovoru s Borisom Ljubičićem osvrnut ćemo se na njegov rad u području vizualnih identiteta, a podsjetit ćemo vas i na to kako je jedan od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika, Dalibor Martinis, sedamdesetih i osamdesetih godina radio fenomenalan grafički dizajn.

Festival je i prilika da se promovira niz važnih recentnih izdanja upravo povezanih s gore navedenim temama: knjigu Dalibor Martinis: Dizajner pri radu 1970 – 1990., monografiju Studija Sonda O moći kreativnosti, knjigu Logo protiv kaosa – identitetski dizajn Borisa Ljubičića te još jedno novo izdanje posvećeno dizajn projektu VIII. Mediteranskih igara u Splitu, te čak tri knjige o tipografiji – hrvatski prijevod Elemenata tipografskog stila Roberta Bringhursta, udžbenik Osnove oblikovanja pisma Franka E. Bloklanda i Nikole Đureka, te Đurekov Identitet.

Ova i mnoga druga izdanja okupili smo u Pop up knjižari Plana D gdje ćete ih za vrijeme trajanja konferencije, sva tri dana od 16 do 21 sat moći nabaviti po povoljnim cijenama. U popratnom programu je i monografska izložba Vanja Cuculić: Drama! Plakati GDK Gavella 2005 – 2019., koja se odvija u HDD galeriji, ali će se tijekom konferencije održati i u Oris Kući arhitekture, a u subotu u 12 sati održat će se stručno vodstvo kroz izložbu u HDD-u. Dan ranije u istom terminu kustosica Koraljka Vlajo vodi nas kroz novi postav dizajna Muzeja za umjetnost i obrt.