5. ožujka 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Počinju Dječji festival plesa ‘Kliker’ i ‘Life Long Burning’ Međunarodna koreografska konvencija

Zagreb je od 23. do 26. listopada domaćin Međunarodne plesne konvencije u okviru EU projekta Life Long Burning,  koja se po prvi put održava u Hrvatskoj. Susret plesnih stručnjaka iz više europskih zemalja, paneli kao i stručna predavanja osvijestit će važnost plesa za razvoj djece, kao i potrebu uvođenja plesa kao predmeta u škole, uz suradnju s profesionalnim umjetnicima i kazalištima.

Program uključuje pet predstava za djecu, dva stručna seminara, dva predavanja na temu suvremenog plesa djece i mladih, dva okrugla stola te start-up prezentaciju. Cilj konferencije je upoznati profesore, pedagoge i umjetnike s umjetničkim i edukacijskim trendovima na području suvremenog plesa za djecu i mlade. Organizator događanja je Plesni centar Tala kojeg vode Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić. Njihova je želja da ples i pokret postanu dostupni svakom djetetu kao dio odgoja. Dokazano je da ples i pokret potiču zdrav tjelesni razvoj, razvoj inteligencije, kreativnosti i samosvjesnosti, a djeluju i na smanjenje inertnosti i nasilja.

Osim spomenute konvencije održat će se zagrebačka edicija Kliker dječjeg festivala plesa, pokreta i igre. Polaznici zagrebačkih vrtića i škola sudjelovat će u interaktivnim predstavama i radionicama, a dječje plesno kazalište ovaj put dolazi k njima. Tako će djeca u dječjem vrtiću Izvor uživati u predstavi Misli u boji, a školarci OŠ Ivana Gundulića u premijeri predstave Polygon Larise Lipovac Navojec. Ova plesna umjetnica, koreografkinja i plesni pedagog obilježava i 25 godina rada. Osim predstava namijenjenih vrtiću i školi, održat će se i predstave za građanstvo u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Kulturnom centru Travno i Plesnom centru Tala. Zadnjeg dana Festivala, u subotu 26.10. i  Zrinjevac postaje velika rasplesana pozornica na koju su svi dobrodošli.

Dječje predstave za građanstvo:

Kronografija dualizma (10+), srijeda 23.10. u 19 sati, Zagrebačko kazalište lutaka

Iako ime zvuči kompleksno i ozbiljno, riječ je o izvedbi namijenjenoj klincima koji su u potrazi za samim sobom i svojim položajem u društvu u odnosu na vršnjake, prijatelje, roditelje i okolinu. Izvedba kombinira hip-hop kao urbani sa suvremenim plesom i stvara novu plesnu formu – hip-hop kazalište.

Sinovi (8+), petak 25.10. u 10 sati, Kulturni centar Travno

Till i Jaša Frühwald, dvije generacije, otac i sin – kako na pozornici, tako i u stvarnom životu – kreću u potragu za onim što čini njihov odnos, kopajući dublje no što bi to uobičajene obiteljske veze diktirale. Što bi sin mogao i trebao naučiti od svog oca te kakav mu je uzor potreban kao mladiću koji raste i razvija se? Kako i kada dječak postaje muškarcem, ili muškarac ocem te što “biti otac” uopće znači?

Patka, smrt i tulipan (6+), subota 26.10. u 10 sati, Kulturni centar Travno

Patku je već duže vrijeme pratio čudan osjećaj. Kao da je netko promatra, kao da joj je netko blizu. Onda se napokon pojavila pred njom – Smrt. No Patka još nije spremna, a ni Smrti se baš ne žuri. Zajedno provode ljeto, kupaju se u jezeru, sjede na stablu ili na livadi, razgovaraju i zajedno šute. Smrt doživljava iskreno prijateljstvo i čaroliju života. Ali jesen se bliži, tada i Patka mora poći na svoje posljednje putovanje… Prema motivima dječje slikovnice Patka, Smrt i Tulipan Wolfa Erlbrucha. Kako pronaći pravi način kako govoriti o pitanju smrti, koje u jednom trenutku neizbježno postavi svako dijete.

Predavanja i seminari:

Četvrtak 24.10.

OŠ “Izidor Kršnjavi”, 11-13 sati “Teen Generator” / VRUM; radionica (13+)

Interesantni prikaz kazališta kroz povijest u 10 plesnih slika, od pećine preko baleta do hip hopa. Teen Generator projekt je edukacije i senzibilizacije mlade publike (tinejdžera) za programe suvremenog plesa i pokreta. Fokus ove aktivnosti stavljen je na mlade u dobi od 13 do 18 godina, učenike starijih razreda osnovnih i učenike srednjih škola. Cilj je mlade ljude upoznati s plesnom umjetnosti te im ponuditi metode interpretiranja različitih pojava, koje se putem popularne kulture samo površno upoznaju,

Kongresni centar Forum / Green Gold 14:30-15:30 sati “Interrelational ecology and immersion”, predavanje o baby kazalištu

Predavanje autorice Dalije Aćin Thelander, koreografkinje iz Stockholma. Fokus njezinog trenutnog umjetničkog istraživanja i stvaranja su predstave za bebe koje provodi diljem svijeta. Svoju malu publiku od 0 do 12 mjeseci želi aktivirati sinergijom koreografije i instalacijske umjetnosti. Njeni nastupi omogućuju najmlađoj, puzajućoj publici da iskusi umjetnost iz višestruke perspektiva sukladno njihovim kinetičkim sposobnostima.

15:30 -17:30 sati “Ples u edukaciji i edukacija u plesu”, panel

Tema panela je suradnja, unapređenje, odnosno uključivanje plesa u školski kurikulum i integracija umjetničkih praksi u plesne umjetnosti u obrazovanje. 

Panelisti: Nina Meško (Slovenija), Simone Schulte-Aladag (Njemačka); Livia Patrizi (Njemačka), Maja Zrnčić (Ministarstvo kulture RH), Sanja Tropp Frühwald i Tamara Curić (Hrvatska) 

Petak 25.10.

KUC Travno

11-12:30 sati ”Vježbenica za pokret i ples”, seminar

Stručni seminar za odgajatelje/ice djece predškolske dobi o tome Kako upoznati djecu s kazalištem i kazalište s djecom. Predavačica: Tamara Curić / PC Tala

13-15 sati KLIKER ATELIER s YOUNG DANCE NETWORK ambasadorima

Rasprava po čemu je plesa za mlade specifičan i drugačiji. Teme: umjetničke perspektive, modeli i načini rada kroz umjetničke prakse; dramaturgija u plesu za mladu publiku; specifičnosti u kreaciji plesnih predstava za mladu publiku 

ZKL

18 sati GENERATOR Pitching Dance Hub – međunarodna selekcija

Pitching Hub 2019 je internacionalni showcase program osmišljen kako bi pronašao, prezentirao i podržao nove izvedbene projektne ideje za mladu publiku. Predstavljanje selektiranih profesionalnih umjetnika (iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije i Austrije / Generator regija) kroz kratke START-UP prezentacije putem kojih će producenti, ali i publika imati priliku upoznati njihove prakse i nove projektne ideje, u svrhu povezivanja umjetnika i producenata / programera radi daljnjeg razvoja koncepata u izvedbene projekte 

Subota 26.10.

ZKL

12:30-13 sati “Silent Disco”interaktivni projekt  + službeno zatvaranje festivala i konvencije 

16-18 sati Plesni centar Tala, Plesna radionica za plesače

Voditelji: H. Heisig i N. Lucas (NJEM) / PC Tala