29. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Pokrenut YouTube kanal ansambala Hrvatske radiotelevizije

Pjesmom Dobro jutro koju su danas premijerno predstavili na Drugom programu Hrvatskoga radija, sa spotom u emisiji Dobro jutro Hrvatska, ansambli Hrvatske radiotelevizije pozdravljaju i svoj YouTube kanal. 

Glazbenici Zbora, Simfonijskog orkestra i Jazz orkestra HRT-a u suradnji sa ┼íefom dirigentom Simfonijskog orkestra, maestrom Enricom Dindom, i ┼íefom dirigentom Zbora HRT-a, ujedno autorom pjesme Dobro jutro, Tomislavom Fa─Źinijem, svaki iz svojega doma doprinijeli su ostvarenju pjesme i spota, u ─Źemu im se kao gost pridru┼żio Tony Cetinski. Spot su realizirali glazbeni producent Kre┼íimir Seletkovi─ç, majstor tona Bo┼żidar Panduri─ç, monta┼żer Hrvoje Mr┼íi─ç i redatelj Tomislav Mr┼íi─ç, a kori┼íteni su i kadrovi prirode koje je snimila Vesna Batisti─ç Fa─Źini te kadrovi Zagreba autora Marka Pletikose. Projekt je to koji nudi utjehu, potporu i ohrabrenje u ovim vremenima ku┼ínje te ukazuje na potrebu pozitivnog gledanja na budu─çnost, a njezinim dijelom svakako je YouTube kanal ORKESTRI / ZBOR.

Upravo je spot za pjesmu Dobro jutro prva objava na novopokrenutom kanalu na kojemu ─çemo od danas, svaku ve─Źer u 20 sati, objavljivati po jednu snimku izvedbi jednog od na┼íih ansambala: Zbora, Simfonijskog, Jazz i Tambura┼íkog orkestra. Rije─Ź je o recentnim snimkama zabilje┼żenima na njihovim redovitim  koncertnim ciklusima u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Studiju Bajsi─ç i u Muzeju suvremene umjetnosti. Niz zapo─Źinjemo ciklusom posve─çenim Ludwigu van Beethovenu koji je kao slavljenik 250. obljetnice ro─Ĺenja ove godine na┼żalost ostao zakinut za dostojno obilje┼żavanje svojega golemog naslije─Ĺa, a time i mi za prigodne izvedbe njegovih remek djela u┼żivo. Zahvaljuju─çi snimkama Simfonijskog orkestra HRT-a i na┼íem YouTube kanalu, tijekom tjedna koji je pred nama, o─Źekuju nas izvedbe Devete, Pete,  Sedme i Tre─çe simfonije pod ravnanjem maestra Enrica Dinda. 

Iako su nam do┼żivljaji u koncertnim dvoranama trenuta─Źno uskra─çeni, ovim putem nadamo se premostiti vrijeme do ponovnog susreta u njima, te vas podsjetiti na ozra─Źje na┼íih koncerata, na u┼żitak muziciranja i sinergiju glazbenika i slu┼íatelja – poru─Źuju iz ansambala HRT-a.