28. rujna 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Posljednji koncert sezone ‘Glazbenog Knapa’ ugošćuje Danijela i Ljubomira Gašparovića

U petak, 10. svibnja, na rasporedu je posljednji koncert u sezoni 18/19 ciklusa Glazbeni Knap Centra kulture na Peščenici. Ulaz je slobodan.

Nakon izvrsno prihvaćenih koncerata Tria 1887Dua EmmaLee, dua A. Jurin i K. Starčević te M. Lešaja i K. Turkulin, na petom, posljednjem koncertu sezone, publici Glazbenog Knapapredstavit će se istaknuti hrvatski pijanisti, Danijel Ljubomir Gašparović, izvedbom raznolikog i zanimljivog programa za klavir četveroručno i dva klavira. Vrsni glazbeni umjetnici, dobitnici brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu, vlasnici su najveće i najvrijednije privatne zbirke povijesnih klavira u Hrvatskoj i šire – Zbirke klavira Danijela i Ljubomira Gašparovića.
Danijel Gašparović (Zagreb, 1988.) diplomirao je u razredu Ljubomira Gašparovića, a magistrirao u razredu Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se na University for Music and Performing Arts u Pečuhu (Mađarska) u razredu Csabe Királya. Dobitnik je državnih i međunarodnih nagrada, a bio je i stipendist Grada Zagreba. Samostalno i kao komorni glazbenik nastupao je na nizu festivala, ciklusa koncerata i samostalnih koncertnih večeri te nastupima uz orkestre i komorne ansamble diljem zemlje i inozemstva. Dobitnik je Nagrade za najbolju umjetničku suradnju na Tribini Darko Lukić 2016. godine.
Profesor je klavira na Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, izvršni i umjetnički voditelj Umjetničke organizacije Cristoforium te direktor i osnivač tvrtke CristoforiumArt za menadžment umjetnika i usluge u kulturi te je Predsjednik WPTA Croatia.
Ljubomir Gašparović (Zagreb, 1951.) diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Ive Mačeka, a usavršavao se u razredu Alda Ciccolinija u Parizu. Magistrirao je u razredu Vladimira Krpana, sviranje na povijesnim glazbalima učio je kod njemačke umjetnice Edith Picht-Axenfeld. Vrlo je aktivan kao solist i komorni glazbenik, djelovao je u klavirskom duu s Eminom Armanom te u Hrvatskom klavirskom triju. Kao solist je nastupio sa svim hrvatskim orkestrima pod ravnanjem mnogih uglednih dirigenata. Dobitnik je mnogih nagrada među kojima se ističu Svetislav Stančić i Milka Trnina. Praizveo je i snimio brojna djela hrvatskih autora, među kojima su neka i njemu posvećena. Kao predsjednik Društva Albert Schweitzer osmislio je i prvi komorni ciklus na povijesnim glazbalima u Hrvatskoj. Restaurirao je klavir Conrad Graf koji se nalazi u dvorcu Trakošćan, što je bila prva restauracija povijesnog klavira u Hrvatskoj. Redoviti je profesor klavira u trajnom zvanju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i ravnatelj Umjetničke organizacije Cristoforium, a zajedno sa sinom Danijelom je vlasnik najveće privatne zbirke povijesnih klavira u Hrvatskoj.

Program:
Johannes Brahms: 16 valcera, op. 39
Boris Papandopulo: Plesna suita za klavir četveroručno
Radničko kolo / Ketuš / Igra / Tetovka
Claude Debussy: Petite suite
En bateau / Cortège / Menuet / Ballet
Francis Poulenc: Elegie za dva klavira, FP 175
D. Šostakovič: Concertino op. 94 za dva klavira