28. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Posljednji ovosezonski koncert Majstorskog ciklusa nadahnut je Mediteranom

Posljednji ovosezonski koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa, održat će se učetvrtak, 6. lipnja u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Orkestar će u izvedbama predvoditi njihov šef dirigent maestro Enrico Dindo, a na programu su djela Blagoja Berse i Ottorina Respighija.

Blagoje Bersa se danas, 85 godina nakon smrti, smatra jednim od najutjecajnijih hrvatskih skladatelja,

koji je svojim djelovanjem povezao europske fin de siècle tekovine i posebnosti hrvatske glazbene scene. Iako je teško dolazio do željenih izvedbi, njegova simfonijska pjesma Sunčana polja pozdravljena je 1920. kao jedno od najreprezentativnijih djela hrvatske orkestralne glazbe te je i danas među omiljenim skladbama. Manje je poznato da joj je Bersa naknadno, kao uvodni dio, pripojio stavak Sablasti (ujedno svoju posljednju orkestralnu skladbu), pa je i prava rijetkost čuti taj simfonijski diptih kao cjelinu.

Simfonijski orkestar HRT-a za svoju je izvedbu 2013. Zaslužio nagradu Judita Splitskoga ljeta.

Gotovo u isto vrijeme kad su Bersu nadahnjivale slike iz Dalmacije, Ottorino Respighi ovjekovječio je mediteransko podneblje  Vječnoga gradaRimske fontane i Rimske pinije  dio su triptiha posvećenog Rimu i njegovim simbolima.

Živopisnog kolorita i raskošne orkestracije, te simfonijske pjesme su iz temelja promijenile status i proslavile ime skladatelja koji se rodio prije 140 godina. Koncert je moguće pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Ulaznice kupite ovdje!

Program:
Blagoje Bersa: Sablasti – Sunčana polja
Ottorino Respighi: Rimske fontane – Rimske pinije