17. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Poziv na međugeneracijsku radionicu keramike ‘Oplemenjivanje svakodnevice kroz nasljeđe’

Pozivaju se  zainteresirani međugeneracijski parovi da se pridruže voditeljicama Lidiji Boševski i Nadici Eichorn na trodnevnoj radionici Oplemenjivanje svakodnevice kroz nasljeđe, od 27. do 29. lipnja u Ateljeu Owl. Radionica potiče kreativno izražavanje, upoznavanje i prenošenje kulturne baštine, običaja i znanja na nove generacije!

Voditeljice
Lidia Boševski i Nadica Eichhorn

Polaznici
Program radionice namijenjen je međugeneracijskim parovima, primjerice: prijateljima ili partnerima različitih generacija, roditeljma i djeci, djedovima/bakama i unukama/unucima i sl.

Broj polaznika
Predviđeno je 10 polaznika.
Prijave se zaprimaju do popunjenja slobodnih mjesta.

Radionica je besplatna!

Termin održavanja
27., 28. i 29. lipnja 2019. od 17.30 do 20 h.
Radionica traje tri dana.

Lokacija
Atelje Owl
Vlaška 81a
10000 Zagreb

Prijava
Prijaviti se možete na tri načina:
putem obrasca prijavnice: https://oblikovanjesvakodnevice.com/radionica/4
telefonski na (0)1 4846874
putem emaila: cos.dizajn@gmail.com

Molimo Vas da u prijavi navedete svoj broj telefona te relaciju i ime osobe s kojom se prijavljujete.

Opis radionice

Polaznici će izrađivati uporabne predmete svakodnevnice, inspirirane srednjevjekovnom pokretnom arheološkom građom, keramičkim posuđem iz presjeka arheoloških slojeva nađenih na lokalitetu Muzeja Grada Zagreba, samostana Klarisa i širem području naselja Gradec.
Keramičko posuđe bit će ručno oblikovano tradicionalnim tehnikama kombinirano sa današnjim
saznanjima i iskustvima. Fokus je na redizajnu u smislu dorade ali uz zadržavanje originalnih arheoloških oblika. Uporabni predmeti će se oblikovati prema fotografijama, a polaznici će biti upućeni na obilazak MGZ-a gdje su isti i izloženi.

U oblikovanju keramičkih uporabnih predmeta koristit će se glina pronađena i iskopana na lokalitetu Grada Zagreba i okolice što će oblikovanim predmetima dati autentičnu vrijednost i osvještavati polaznike radionice o prirodnim resursima prostora u kojem žive. Svi materijali koji će se koristiti su ekološki prihvatljivi.

—–

Arheološka građa unutar zaštičene povijesne urbane cjeline grada Zagreba i okolice je materijalno svjedočanstvo proteklih vremena i upotpunjuje sliku zagrebačke prošlosti. Keramički predmeti održavaju život, kulturu stanovanja te umjetničke i obrtničke dosege nekadašnjih stanovnika bilo da su bili proizvedeni u lokalnim keramičkim radionicama ili su to predmeti koji ukazuju na postojanje trgovačkih veza s Mediteranom i srednjoeuropskim kulturnim krugom u srednjem vijeku. Kulturna baština oblikuje naš identitet i svakodnevni život, a njezina obnova, čuvanje i prenošenje običaja i znanja na nove generacije oblikuju budućnost. Cilj obnove kulturne baštine je upravo čuvanje raznolikosti ljudskih civilizacija diljem svijeta, ali uz to i poboljšanje života onih koji ta kulturna blaga čuvaju i s njima žive. Brojno keramičko stolno i kuhinjsko posuđe dragocjen je izvor za rekonstrukciju svakodnevnog života nekadašnjih stanovnika današnjeg Zagreba, vrčevi i lonci otkriveni na lokalitetu Gornjeg grada su primjeri za stilsku i morfološku analizu posuđa iz tog vremena, ali i inspiracija za ovu radionicu.

—–

Radionica se organizira u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ciklus od sveukupno 15 različitih kreativnih radionica za građanstvo provode MUO, HDD i ULUPUH, a namijenjene su različitim dobnim skupinama polaznika (školarci, odrasli, treća životna dob).

Sažete biografije voditeljica

Lidia Boševski završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, a zatim diplomirala na Tehnološkom fakultetu-Studij dizajna tekstila i odjeće. Početkom 90-ih Boševski je bila usredotočena na slikarstvo kombiniranim grafičkim tehnikama.Godine 2002. njezin se fokus širi na medij keramike. Trenutni Lidijini projekti inspirirani su prirodom i prirodnim oblicima,razvijanjem novih kreativnih pristupa i istraživanjem materijala. Na tom području ostvaruje 10-tak samostalnih te sudjeluje na 40-tak grupnih izložbi. Članica je HDLU-a, ULUPUH-a i HZSU-a.

Nadica Eichhorn diplomirani je inženjer kemijske tehnologije. Keramikom i keramičkim istraživanjem intenzivno se bavi od 2002. U CKO Zagreb 2005. položila je ispit za obavljanje poslova oblikovatelja predmeta od keramike .Članica je ULUPUH-a od 2008. Do sada sudjelovala na stotinjak žiriranih skupnih izložba u zemlji i inozemstvu. Samostalno je izlagala šest puta u Zagrebu. Radovi joj se nalaze u fundusu muzeja: Dore Pejačević – Našice, Matija Skurijeni – Zaprešić, Udruženja Kerameikon – Varaždin, Galerije Grada Krapine, Culturel Communal de Mamer – Luxembourg , MUO – Zagreb, Fule Int. Ceramic Art Museum – Kina.

Kontakt

Za sva pitanja slobodno nam se obratite na: cos.dizajn@gmail.com ili 091 889 4448

Radionica se snima i fotografira za potrebe promidžbe projekta. Prijavom na sudjelovanje osoba daje pristanak za dokumentiranje. Dokumentacijski materijal se može koristiti neograničeno u online i tiskanim izdanjima vezanima za projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”, te u tiskanim i e-izdanjima koje objavljuju HDD ili projektni partneri.