28. rujna 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Praznik Frankofonije 2019. donosi izrazito bogat program

Praznik Frankofonije je prilika za otkrivanje raznolikosti frankofonskih umjetničkih izričaja. Otvarajući ovo izdanje 2019. godine, Veleposlanstvo Kanade u Hrvatskoj će u utorak, 5. ožujka u 19:30 u Klubu Sax predstaviti glazbeni izlet u Akadiju (Novi Brunswick) kroz stvaralaštva dvaju umjetnika. Pierre Guitard, mladi umjetnik dobitnik prve nagrade na Festival de la chanson Granby 2017., izvest će u pratnji četvero glazbenika svoje skladbe country-folk i rockalternativnih tonova. Menoncle Jason će pak sa svoja dva glazbenika u «Western» ozračju skicirati portret daleke Akadije.

Kao i svake godine, mjesec ožujak dolazi u bojama Frankofonije. U jedanaest gradova i s gotovo 150 događanja, veleposlanstva frankofonskih zemalja i članica Frankofonije prisutna u Hrvatskoj (Belgija, Kanada, Francuska, Rumunjska, Kraljevina Maroko, Švicarska), pet Francuskih alijansi u Hrvatskoj (Dubrovnik, Osijek, Rijeka, Split, Zagreb) i mnoge hrvatske udruge prikazuju bogatstvo i vitalnost Frankofonije!

Francuske alijanse organiziraju turneju Jall aux Yeux, rock grupe čiji su tekstovi na francuskom jeziku ispunjeni  referencama na umjetničke figure poput Djangoa Reinhardta, Alberta Camusa i mnogih drugih. Mađarski kulturni institut nudi koncert Görög Sisters, klavirski duo koji izvodi francuske i mađarske skladatelje.

Program:

20. ožujka 2019. – Poezija u srcu Frankofonije

Poezija će ove godine imati istaknuto mjesto na festivalu Goranovo Proljeće koji ugošćuje pet frankofonskih pjesnika: Laurence Vielle (Belgija), Florence Pazzottu, Lou Raoul i Jean-Pascal Dubost (Francuska) i Baptiste Gaillard (Švicarska). U 17 sati na Međunarodnom danu Frankofonije u Francuskom institutu u Hrvatskoj u Zagrebu na dosad neviđenoj večeri s autorima, u nekoliko poglavlja održat će se poetski performans prilikom kojega će se poezija pozvati na ulicu. Zatim će na red doći gimnazijalci iz Zagreba kako bi otkrili svoje pjesme napisane u okviru radionice koju vodi pjesnikinja Lou Raoul. Prije okruglog stola uz pet gostujućih frankofonskih pjesnika, Njihove Ekscelencije veleposlanici različitih zemalja podijelit će s publikom svoju omiljenu pjesmu.

Poezija će zatim u okviru festivala Goranovo Proljeće putovati od Gorskog Kotara do Istre, a naši pjesnici će ponuditi radionice pisanja, susrete i čitanja u Rijeci, Splitu i Zadru.

25. -27. ožujka 2019 – Večeri frankofonskog filma u kinu Tuškanac

Nakon poezije prelazimo na filmsko platno, kino Tuškanac i veleposlanstva frankofonskih zemalja nude vam ove godine kino program na temu mladih : L’Esquive (Igre ljubavi i slučaja) Abdellatifa Kechichea (Francuska, 2004.), nagrađen s četiri Césara 2005. godine, Entre les murs (Razred) Laurenta Canteta (Francuska, 2008), dobitnik Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu 2008., Les Chevaux de Dieu (Božji konji) Nabila Ayoucha (Maroko, 2012.), nagrađen na 12 festivala, uključujući festival u Cannesu, L’Enfant d’en haut (Sestre) Ursule Meier (Švicarska, 2012.) dobitnik Srebrnog medvjeda na festivalu Berlinale 2012., Bacalaureat (Matura)
Cristiana Mungiua, (Rumunjska, 2016.), koji je osvojio nagradu za režiju na Festivalu u Cannesu 2016., dok će belgijski film biti predstavljen djelom braće Jean- Pierrea i Luca Dardennea.

Francuske alijanse u Hrvatskoj ponudit će ovu selekciju u Splitu, Rijeci, Osijeku i Dubrovniku i obogatiti ju sljedećim francuskim filmovima: Etre et avoir Nicolasa Philiberta, 2002, nagrađen Césarom i Grand Prixom na Festivalu frankofonskog filma u Tübingenu, Grands esprits Oliviera Ayache-Vidala, 2017. i Comme des garçons Juliena Hallarda, 2018. La prophétie des grenouilles Jacquesa-Remyja Girerda iz 2003. godine, bajka o toleranciji, solidarnosti i ekologiji očarat će mladu publiku.

Na putovanju frankofonskim područjima također ćete biti pozvani na Dane «otvorenih vrata» Campus Francea u Francuskom institutu i u Međunarodnoj francuskoj školi u Zagrebu, na francuske radionice, izložbe, događanja vezana za proslavu 60-godišnjice Štrumpfova, mnoge susrete, hommage Charlesu Aznavouru i još mnoga druga događanja. Bilo da ste u Dubrovniku, Koprivnici, Križevcima, Omišu, Osijeku, Rijeci, Samoboru, Splitu, Varaždinu, Zadru ili Zagrebu, frankofonija nikada nije bila tako blizu!

Pronađite detaljan program na interaktivnoj karti.
Pdf format programa možete naći ovdje – Praznik Frankofonije
Facebook stranica