18. studenoga 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Predavanje dr.sc. Ive Rukavine ‘Urbanizam Zadra na izmaku Antike’ u Arheološkom muzeju

U srijedu, 3. travnja s početkom u 12 sati u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja održat će se predavanje dr.sc. Ive Rukavine pod nazivom Urbanizam Zadra na izmaku Antike. Predavanje je besplatno za sve posjetitelje.

U prvim stoljećima naše ere na prostoru zadarskog poluotoka izgrađen je grad prema načelima rimske urbanističke prakse. Stoga će razdoblje kasne antike zadarski poluotok dočekati s već jasno definiranim i izgrađenim urbanim prostorom. Nemirne povijesne okolnosti kao i pojava kršćanstva obilježili su posljednja stoljeća antičkog razdoblja na čitavom prostoru istočne obale Jadrana. Antički Zadar nije bio izuzet od tih događanja pa upravo u kasnoantičkom razdoblju grad doživljava prve preinake u vidu izgradnje novih te izmjena i/ili rušenja već postojećih struktura. Predavanje Zadar na izmaku antike daje uvid u urbanističku transformaciju antičkog grada u posljednjim stoljećima antike.

Dr. sc. Iva Rukavina rođena je 1979. godine u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je studij Povijesti umjetnostiArheologije teFrancuskog jezika i književnosti, a na Université Paris I Panthéon-Sorbonne završila je studij Estetike. Magistrirala je na sveučilištu Paris Nanterre gdje je i doktorirala s temom iz povijesti umjetnosti antičkog i srednjovjekovnog razdoblja.

Objavila je nekoliko stručnih i znanstvenih radova te sudjelovala na međunarodnim konferencijama i održala brojna izlaganja u Parizu, Cambridgeu, Pragu, Tunisu i New Delhiju. Autorica je knjige Umjetnost ledenog doba koju je 2012. godine izdala Matica hrvatska. Sudjelovala je na međunarodnom projektu Qantara – Mediterranean Heritage, Eastern and Western Crossings (Euromed Heritage program) Instituta Arapskog svijeta u Parizu kao autorica članaka posvećenih hrvatskoj kulturnoj baštini. Bila je stipendistica Francuske vlade, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, zaklade Open Society Foundation George Soros te zaklade Frankopan fund.