19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Predavanje Elvire Pérez Villalón ‘Arhitektura Čilea – preoblikovanje naslijeđa’

U četvrtak, 11. travnja 2019., u Oris Kući arhitekture u 18 sati, održat će se predavanje čileanske arhitektice i sveučilišne profesorice Elvire Pérez Villalón pod naslovom Arhitektura Čilea ― preoblikovanje naslijeđa. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

Vrijednost čileanske arhitekture nastale tijekom posljednih 25 godina međunarodna kritika već je potvrdila, no izostalo je isticanje povezanosti značajnog dijela čileanske recentne produkcije s postojećom arhitekturom. Ta je povezanost omogućila dijalog novih i postojećih struktura, a možda upravo iz tog dijaloga proizlazi značajan dio vrijednosti arhitekture. Preoblikovanje naslijeđa ovisi o sposobnosti izdavajanja onoga što se treba očuvati ili preoblikovati. Prilagodba ili rekonstrukcija zgrada za potrebe muzeja, institucija ili sveučilišta pokazala se kao izazov najboljim čileanskim arhitektima i novim generacijama za projektiranje u dijalogu s prošlosti s ciljem izgradnje održive urbane budućnosti.

Elvira Pérez Villalón diplomirala je arhitekturu na Katoličkom sveučilištu u Čileu 2003. Diplomirala fotografiju 2004. Magistrirala 2009. na Sveučilištu Roma Tre. Diplomirala arhiviranje i upravljanje čileanskim naslijeđem na Katoličkom sveučilištu u Čileu 2009. Doktorirala na području arhitekture i urbanizma na Katoličkom sveučilištu u Čileu 2016. Od 2007. radi na Arhitektonskom fakultetu Katoličkog sveučilišta u Čileu. Voditelj magistarskog studija iz kulturnog naslijeđa na Katoličkom sveučilištu u Čileu.