5. prosinca 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Predstava ‘Drvo koje je pjevalo’ Radio Tetra Bajsić i prijatelji na sceni CeKaTe-a

U ponedjeljak, 8. travnja 2019. u 10 sati na sceni CeKaTe Teatra Centra za kulturu Trešnjevka igrat će Drvo koje pjevalo Radio Teatra Bajsić i prijatelji. Predstava se temelji na iskustvima istraživanja u domeni radiofonije mladog autorskog tima, a djeci će pokušati priču o dva instrumenta ispričati prvenstveno zvukom, glazbom, glumačkom igrom i autorskim tekstom, pokušavajući u isto vrijeme pokrenuti maštu izvođača i dječje publike, i upozoravajući  djecu na vještinu slušanja, koja se u vrijeme uspona vizualnih komunikacija čini pomalo zaboravljenom. 

Autorski tim je sastavljen od profesionalaca na svom polju svih navedenih umjetnosti te svatko pojedinačno doprinosi iskustvima svog zanimanja i udjelom u stvaranju ovog projekta koji, baš kao i ostali naslovi radiofonijskog teatra na kazališnoj sceni, ukazuju na bitnost zapostavljene kulture slušanja. Autori su Nina Bajsić, Hrvoje Korbar i izvođači, redatelj je Hrvoje Korbar, a predstavu izvode Jasmina Bojić, Stanislav Kovačić i Marija Šegvić.

Drvo koje je pjevalo predstava je o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi. Protagonisti predstave su Majstor – graditelj instrumenata i sami instrumenti – Violina i Violončelo. Na njihovom putu pratimo ih od samih početaka. Priča započinje u šumi, Majstorovom potragom za materijalom od kojega će izraditi instrumente, nastavlja se u radionici u kojoj majstor izrađuje i odgaja instrumente, a onda ih odnosi na njihova životna putovanja, koncertne podije i potrage za novim zvukom.