15. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Predstava ‘Hydre’ u izvedbi grupe Yuval Pick – Centre Choréographique National u Gliptoteci HAZU

Francuski institut u Hrvatskoj zajedno s De Facto produkcijom i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te u okviru prvih izdanja projekta Neočekivani Rendez-vous i Dance Inn Spring Festivala, predstavlja predstavu Hydre u izvedbi grupe Yuval Pick – Centre Chorégraphique National (Francuska), u iznimnim prostorima Gliptoteke HAZU. Predstava će se održati u četvrtak 30., i petak 31. svibnja.

Yuval Pick kreirao je predstavu Hydre 2016. godine zajedno s Centrom nacionalnih spomenika u okviru programa Spomenici u pokretu.

Predstava vodi publiku u šetnju u tri faze. U prvoj trio uz zvukove plemenske elektroničke glazbe potiče izlazak iz samoga sebe i širi energiju koji oblikuje prostor istinskom vitalnošću. Drugo mjesto odzvanja srcem koje udara u ritmu udisanja dviju ženskih izvođačica, a prostor je pojačan simfonijom sinkopa i udarnih pokreta. Putovanje završava kvartetom čije su plesne putanje poput utjelovljenja zvučnih valova, mlazova energije koji šire prostor.

Hydre vas poziva da proživite kolektivno iskustvo rituala zajednice našeg vremena.

Yuval Pick, koreograf; na čelu Nacionalnog koreografskog centra Rillieux-la-Pape od kolovozu 2011., Yuval Pick za sobom ima dugu karijeru izvođača, pedagoga i koreografa. Školovan u Bat-Dor Dance School u Tel Avivu, pridružuje se Batsheva Dance Company 1991. koju napušta 1995. i započinje međunarodnu karijeru s umjetnicima poput Teroa Saarinena, Carolyn Carlson i Russela Maliphanta. 1999. pridružuje se Baletu Nacionalne opere Lyona, a 2002. osniva svoju vlastitu plesnu grupu The Guests.

Od tada potpisuje djela koja se odlikuju razrađenim pismom pokreta uz pratnju čvrstih suradnji sa skladateljima u kojima ples predlaže ravnotežu koja bez prestanka dovodi u pitanje razliku između pojedinca i grupe. 2012. kreira djelo No play hero na glazbu skladatelja Davida Langa i Folks za Biennale de la Danse de Lyon. 2016., na zahtjev Nacionalnih spomenika, Yuval Pick stvara in situ projekt Hydre u Kraljevskom samostanu u Brou-u u okviru projekta Spomenici u pokretu#2. 2018. nastaje koprodukcija djela Acta est fabula u kazalištu Chaillot – Théâtre National de la Danse u Parizu.