22. studenoga 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Predstava ‘Kako se pravi pjesma’ Vojina Perića premijerno na sceni Vidra

U srijedu, 3. travnja, u 19 sati na sceni Vidra održat će se premijera predstave za djecu Vojina Perića Kako se pravi pjesma. Predstava je projekt Kazališta za slijepe i slabovidne Novi život.

Autorski tim čine članovi ansambla, u režiji i scenskom pokretu ponajviše Mea Glasnović i Eleonora Magdalena Vrdoljak. Kostimografkinje su Hana Letica, Vesna Kutnjak, i Marta Crnobrnja. Autor glazbe je Željko Špoljarić, oblikovatelj svjetla Nenad Lalović, dok je autor fotografija Jasenko Rasol.

U predstavi nastupaju: Zeko Milenko (Pisac Lisac), Dajana Biondić (Vila Slovka), Suzana Bliznac (Vila Rječka), Anita Matković (Vila Stihka) i Vojin Perić (Nevidljivko).

‘’…Ekrančići, video-igrice, likovi koji pucaju jedni na druge, bore se trošeći život po život, napredujući level po level, sve je to svakodnevlje u kojemu žive naša djeca i prže svoje male misli na proizvodima umova kojima je virtual stvarnost, a cilj neka apstraktna pobjeda.

Stisnuti nekome ruku, zagrliti ga, poljubiti za nekih svečanih dana, sve su to mekoće i slabosti, sve je to za neke male plačkice, a mi moramo biti jaki, odlučni i hrabri. Sve je manje šaptanja i nevinih poljupčića, sve je manje ruke u ruci i leptirića u trbuhu, jer smo se ulovili u društvene mreže, pa se koprcamo kao zbunjene ribice i umišljamo si važnost broja „prijatelja”, a broj lajkova kao lažno ogledalo, diže nam samopouzdanje i čini nas boljima samima sebi.

Tko danas govori Matoševu Djevojčici umjesto igračke, tko šapuće Barbaru, Jacquesa Préverta, tko to svojoj prvoj ljubavi pokušava napisati pjesmu i ostaviti je ispod jastuka na kojemu voljeno biće sanja.

Ovom predstavom htjeli bismo djeci otvoriti vrata poezije, tog suptilnog jezika muza, htjeli bismo im izgraditi kuću od riječi, kako bi njihova ljubav, njihova radost i sreća, jednog dana uselili u tu kuću i bili sretni u svom voljenju.

Ispričat ćemo im jednu kratku priču, a onda, zajedno s njima pisati pjesmice; o travi, o zecu, o ptici i ljubičici. Jer, oni su djeca i bit će jednom Mi, pa neka znaju Matoša i Préverta, neka kroz ovu predstavu uđu u cvjetna polja kolektivne ljudske duše…’’ navode iz kazališta Novi život.