19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Predstava ‘TRI X i ja’ redateljskog dvojca Arije Rizvić i Filipa Nole premijerno u Zagrebačkom kazalištu mladih

Nova premijera Zagrebačkog kazališta mladih bit će u petak, 24. svibnja, predstavom TRI X i ja po tekstu Filipa Nole u zajedničkoj režiji Filipa Nole i Arije Rizvić, najavljena kao komorni triler s elementima komedije apsurda u čijem je središtu pitanje seksualnih manipulacija u poslovnim i društvenim interakcijama. Kupite ulaznice ovdje!

Autorski tim, uz redatelje, čine Dina Ekštajn, suradnica za scenski pokret, Mario Mirković, skladatelj te Marta Žegura, kostimografkinja.

U predstavi glume: Anđela Ramljak, Mateo Videk, Petra Svrtan i Paško Vukasović.

Tekst Filipa Nole TRI X i ja komorni je triler s elementima komedije apsurda koji započinje nakon što djelatnik bogate i tajanstvene tvrtke zarobi dvije pametne i privlačne kandidatkinje za izmišljeni posao. Otmica se pretvara u neobičnu i čudnu igru koja razotkriva manipulaciju spolnih i drugih socijalnih interakcija, suprotstavlja ženska i muška gledišta na najintimnije događaje i mjesta ljudskog bića, uspoređuje prekrasne i mračne strane spolnosti.

U tom će smislu TRI X i ja potražiti odgovore na pitanja: kakve veze ima oznaka XXX s radnim sposobnostima i vještinama koje se ocjenjuju na razgovoru za novi posao, zašto se u tom slučaju ustraje na seksualnoj ovisnosti, a druge se ni ne spominju te koja je prava razlika između natječaja za posao i igre? Je li prva asocijacija na slovo x nepoznanica ili potpis nepismena čovjeka? XOXOX ili XX XY? Je li mi golem ili sam ja Golem? Je li to slabost, nastranost ili prirodno ponašanje ženke i mužjaka? Jesu li Adam i Eva brat i sestra?

Filip Nola dugogodišnji je član glumačkog ansambla ZKM-a te cijenjeni filmski i televizijski glumac, ali i svestrani dramski umjetnik koji je svojim dramskim tekstovima dosad izborio posebno mjesto u prostoru hrvatske dramatike, osobito komediografije. Njegovi su dramski tekstovi rado izvođeni i nagrađivani, a za dramu Jukebox, Melita dobio je i Nagradu za dramsko djelo Marin Držić. Nola je kao dramski autor zaigran, nesputan, veoma često na granici političke i svake druge korektnosti, a uz to i žanrovski raznolik, što njegove tekstove čini živim i neposrednim svjedocima vremena u kojem živimo.

Kupite ulaznice ovdje!