2. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Predstave vodećih ruskih kazališnih redatelja gostuju u HNK u Zagrebu tijekom 13. Međunarodnog festivala Sanktpeterburške sezone

Suvremenu umjetnost Sankt Peterburga, i to najbolje od najboljih predstava, kroz četiri izvedbe vodećih ruskih kazališnih redatelja upoznat će gledatelji od 13. do 17. rujna na  13. Međunarodnom festivalu Sanktpeterburške sezone u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Iznimna je rijetkost da se kod nas u samo nekoliko dana mogu vidjeti neke od najboljih izvedbi sanktpetersburških kazališta. Riječ je o predstavama različitih žanrova, estetika i senzibiliteta koje na različite načine svjedoče o trendovima u suvremenom ruskom teatru te će tako zadovoljiti i različita očekivanja gledatelja. Jedna plesna i tri dramske izvedbe predstavit će i neka od najvećih umjetničkih imena sanktpeterburške kazališne scene i tako zagrebačkim gledateljima ponuditi uvid u aktualna teatarska istraživanja ruskih umjetnika“, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč te istaknula kako je ovaj mini-festival rezultat suradnje Grada Zagreba i Grada Sankt Peterburga, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i sanktpeterburških teatara, a omogućava razmjenu kazališnih predstava te upoznavanje s umjetničkim dosezima suvremene hrvatske i ruske kulture.
Tako će sljedeće godine, u proljeće, Balet HNK u Zagrebu gostovat s dvije izvedbe predstave „Smrt u Veneciji“, u koreografiji Valentine Turcu, u sanktpeterburškom „Boljšoj teatru“.

Festival će 13.rujna otvoriti predstava Taras  festivalskog kazališta Baltički dom u režiji mlade ruske redateljske zvijezde Sergeja Potapova kojeg od milja zovu i Jakutski Tarantino. Redatelj je istaknuo kako je tekst romana Taras Buljba, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u potpunosti osuvremenjen, no nešto od Gogolja je i ostalo te kako je njegova predstava poput ljuljačke, na kojoj se ne ljuljaju samo likovi, već i publika.

Koja sila prethodi čovjeku i određuje njegovo postojanje, saznat će svi koji su uspjeli doći do ulaznice za baletnu predstavu Solaris Državnog dramskog kazališta Prijut komedianta. U koreografiji Juri Smekalova, Solaris, koji je nastavak razmišljanja započetih u fantastičnom romanu Stanisława Lema,  na programu će se naći 14. rujna.

Komedija u dva čina Ludi novac Sanktpeterburškog državnog akademskog kazališta komedije N. P. Akimov u režiji Tatiane Kazakove, u programu je 15.rujna. Radnja predstave A. N. Ostrovskog podsjeća na „Djevojku bez miraza“, samo su sve postavke drame predstavljene na smiješan način.

Kao posljednja predstava, 17.rujna bit će izvedena Moliereova komedija Tartuffe Sanktpeterburškog državnog kazališta Masterskaja u režiji Grigorij Kozlova. Dok je u početku predstave sve smiješno, kasnije situacija postaje zastrašujuća. 

Festival Sanktpeterburške sezone predstavlja se Europi od 2007.godine. Sretan sam da u 2019.godini možemo predstaviti Festival najuspješnijih sanktpeterburških izvedbi na pozornici našeg višegodišnjeg i sigurnog partnera – Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu“, izjavio je Viktor Minkov, umjetnički direktor Festivala i ravnatelj dramskog kazališta Prijut komedianta te dodao kako stilski raznovrstan program festivala neće ostaviti ravnodušnim čak ni najzahtjevnijeg gledatelja.

Za vrijeme trajanja festivala, od 13. do 17. rujna bit će postavljena i izložba peterburškog fotografa Pavla Frančišina Peterburg u zrakama sunca, koja će se predstaviti s 20 radova. Frančišin se bavi fotografijom od 2008. godine, aktivno radi u Rusiji i inozemstvu kombinirajući komercijalnu i umjetničku fotografiju.

PROGRAM
13. rujna  2019. u 19.30 
Festivalsko kazalište Baltički dom 

TARAS 
Drama u dva čina 
Predstavu prema motivima povijesnoga romana Taras Buljba, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja,  režirao je Sergej Potapov, mlada redateljska zvijezda, diplomant u klasi redatelja Marka Zaharova na Ruskom institutu za kazališne umjetnosti  u Moskvi. Potapov je i dobitnik Nacionalne kazališne nagrade Zlatna maska. Prema redateljevim riječima, tekst je u potpunosti osuvremenjen, no ima nešto i od Gogolja. Predstava je poput ljuljačke, na kojoj se ne ljuljaju samo likovi, već i publika. Prvi čin je smjelo zapleten, brz, spretno odigran, pjevan i otplesan. Drugi čin sadržava niz ispovjednih monologa koji plaše, razoružavaju i razotkrivaju cijelu priču u drugom činu. I čini se da samo jaka očinska ruka može zaustaviti ovaj vrtuljak.
Trajanje predstave: 2 sata i 5 minuta (s jednom pauzom)
Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/433/

14. rujna 2019. u 19.30 
Državno dramsko kazalište Prijut komedianta

SOLARIS 
Baletna predstava u dva čina
Solaris je nastavak razmišljanja, započetih u istoimenom znanstveno-fantastičnom romanu Stanisława Lema. Glavno pitanje glasi:  Koja sila prethodi čovjeku i određuje njegovo postojanje? Radnja se odvija na stanici Zemlja i u svemirskome prostoru. Odlazeći na međuplanetarno putovanje, čovjek neizbježno uranja u istraživanje vlastitog, unutarnjeg svemira. Možda u njemu leži sila, neizbrisivo svjetlo. Šestero je likova predstave istovjetno, oni su dijelovi jedne osobe, otisci sjećanja njezine podsvijesti. Prateći likove, gledatelj shvaća da je zapravo on glavni lik predstave.
Trajanje predstave: 2 sata i 30 minuta (s jednom pauzom)
Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/434/

15. rujna 2019. u 19.30
Sanktpeterburško državno akademsko kazalište komedije  N. P. Akimov

 LUDI NOVAC
Komedija u dva čina
Ljepotica Lidija Čeboksarova, koja je navikla živjeti na visokoj nozi, ima mnogo obožavatelja, ali nitko nije spreman zaprositi izbirljivu djevojku u lovu na bogatog muža, sve dok se skromni provincijalac Vasiljkov ne pojavi na horizontu. Prijatelji Čeboksarovih, koji se žele našaliti s Lidijom, predstavljaju Vasiljkova kao vlasnika rudnika zlata. Lidija prihvaća Vasiljkovu ponudu, ali završava okrutno prevarenom. Radnja predstave A. N. Ostrovskog podsjeća na Djevojku bez miraza, samo su sve postavke drame predstavljene na smiješan način. Posebna vrsta privremene rime čini zaplet i problematiku satire Ostrovskog relevantnima za današnjicu.
Trajanje predstave: 3 sata (s jednom pauzom) 
Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/435/

17. rujna 2019. u 19.30
Sanktpeterburško državno kazalište Masterskaja

Molière TARTUFFE 
Komedija u dva čina
Mlado peterburško kazalište Masterskaja izvesti će predstavu Tartuffe u režiji svog umjetničkog voditelja Grigorija Kozlova. Ovoga je puta Tartuffe estet, pjesnik i glazbenik. Tartuffe je toliko šarmantan da ga nitko uopće ni ne želi sumnjičiti za laž i podlost. Međutim, on je istančano, profinjeno utjelovljenje zla, koje opčinjava, potčinjava i pobjeđuje, bezbrižno uklanjajući prepreke s puta. Moliereov Tartuffe je komedija. I predstava teatra Masterskaja je komedija. U početku je sve vrlo smiješno, no, zatim iznenada i odjednom sve postaje vrlo ružno. Ružno zbog uviđanja bespomoćnosti čovjeka pred navirućom silom. Od beskonačnih mogućnosti zla. Od toga što će se odvrtjeti krug života, i Tartuffe će se vratiti. On je vječan i neizbježan.
Trajanje predstave: 2 sata i 50 minuta (s jednom pauzom)
Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/436/

INFORMACIJE, REZERVACIJE I PRODAJA ULAZNICA, BLAGAJNA: 01 4888 415, blagajna@hnk.hr

GRUPNE REZERVACIJE: 01 4888 401 /, 413 / 414 / 419