20. listopada 2020.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Predstavom ‘Tko pjeva zlo ne misli’ u režiji Renea Medvešeka na Malom Brijunu zatvara se 19. sezona kazališta Ulysses

Zatvaranje ovogodišnje 19. sezone kazališta Ulysses zaključit će već tradicionalno gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 30. i 31. kolovoza na Malom Brijunu izvedbom popularne predstave Tko pjeva zlo ne misli u režiji Renea Medvešeka. Brod iz Fažane za Mali Brijun polazi u 20:30 sati.

Inspiriran scenarijem Kreše Golika za jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, nastalom na temelju Dnevnika maloga Perice Vjekoslava Majera iz 1942., Rene Medvešek režirao je kazališni potpourri koji rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba. Ova predstava slijedi europsku kazališnu praksu koja kultne filmove tretira kao kulturno blago kako bi nadahnula nove generacije gledatelja.

Uz redatelja Renea Medvešeka, koji je adaptirao tekst uz inkorporirane dokumente iz vremena, dramaturginja je Nina Bajsić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, koreograf Pravdan Devlahović, asistentica redatelja Hana Zrnčić Dim. Glumački ansambl čine Tesa Litvan, Ivana Boban, Dušan Bućan, Krešimir Mikić, Ivan Colarić, Ivan Glowatzky, Dušan Gojić, Nikša Kušelj, Dora Lipovčan, Vanja Matujec, Iva Mihalić,  Vlasta Ramljak, Barbara Vicković, Silvio Vovk i Mirta Zečević.

Glazbu uživo izvode Ivan Colarić (klavir), Matija Antolić (ukelele), Jeremija Bundalo (violina), Stjepan Vuger (harmonika) i Vinko Vujec (kontrabas). 

Radnja se događa na Gornjemu gradu između dva svjetska rata, a obitelj Šafranek živi u svojim svakodnevnim purgerskim udobnostima, od ispunjavanja činovničkih obaveza, preko posjeta kavanama do odlaska na izlete. Svakodnevni ritam koji uredno bilježi mali Perica, poremetit će dolazak šarmantnoga neženje gospona Fulira. Službenik Franjo neuspješno pokušava dokazati svojoj ženi da je pametniji i sposobniji nego što zapravo jest. Skriva da je kukavica koja se ne usuđuje od šefa zatražiti sat slobodnog vremena, žali za propuštenim jer je želio postati avijatičar, voli popiti, i stalno se poziva na građanske norme. Ana Šafranek vene u braku s muškarcem, koji i ne primjećuje kako se gospon Fulir udvara njegovoj ženi. Anine moralne ograde polako popuštaju pred šaputanjima gospona Fulira, koji će biti razotkriven i na koncu prisiljen oženiti brbljivu tetu Minu.

Priču o svakodnevnici poznatih i omiljenih lica, koja se okupljaju oko stola kao središnjeg mjesta građanskog života, u Medvešekovoj scensko-glazbenoj priči obogaćuje program radio-aparata, tadašnjeg tehnološkog čuda koje prodire kroz zidove i grije ozračje zagrebačkih domova.