14. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Program Pogonator – poziv za dodjelu besplatnih termina za kazališne i plesne produkcije i umjetnička istraživanja u 2020. godini

Sukladno Uvjetima korištenja i rezervacije termina te na temelju zaključaka sjednice Programskog savjeta br. 10/02-2019, Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade poziva udruge, umjetničke organizacije, neformalne grupe i pojedince da se najkasnije do 10. rujna 2019. prijave za korištenje besplatnih radno-produkcijskih termina u prostoru Pogona Jedinstvo u 2020. godini.

Što se može prijaviti?

Mogu se prijaviti nove domaće produkcije i umjetnički istraživački projekti, koji se mogu okarakterizirati kao suvremeno progresivno kazalište; suvremeni ples; novi cirkus; eksperimentalni i/ili hibridni izvedbeni projekti.

Koje je razdoblje realizacije?

Nove domaće produkcije realizirat će se u maloj i velikoj dvorani Pogona Jedinstvo u sljedećim terminima:

  • od 01. siječnja 2020. do 21. siječnja 2020. godine
  • od 25. siječnja 2020. do 09. veljače 2020. godine
  • od 25. veljače 2020. do 05. ožujka 2020. godine

Umjetnički istraživački projekti realizirat će se u maloj dvorani Pogona Jedinstvo u sljedećim terminima:

  • od 17. veljače 2020. do 20. ožujka 2020. godine
  • od 16. ožujka 2020. do 30. ožujka 2020. godine

Ukoliko se više odabranih projekata prijavi za isti termin i prostor, Pogon će u dogovoru s prijaviteljima pokušati naći adekvatno rješenje za oba projekta.

Ukoliko prije početka dogovorenog termina prostor Pogona Jedinstvo bude nedostupan zbog početka rekonstrukcije odnosno realizacije projekta “Regionalni multifunkcijski centar Pogon Jedinstvo”, Pogon će u suradnji s prijaviteljima nastojati pronaći adekvatan zamjenski termin ili prostor za realizaciju programa.

Koliko će se projekata podržati?

Okvirno, planiraju se podržati 2 do 3 nove domaće produkcije s izvedbama te 2 do 3 umjetnička istraživačka projekta, ovisno o interesu i broju potrebnih termina.

Koji su uvjeti?

Predloženi projekti moraju odgovarati zahtjevima ovog poziva te biti u skladu s Uvjetima korištenja i rezervacije termina.

Rezultati provedenog projekta moraju biti prikazani javnosti u formatu koji odgovara prirodi i konceptu projekta (javna izvedba predstave, javno predstavljanje i slično).

Prijavitelji pristaju da, ukoliko njihovi projekti budu odabrani, Pogon za iste zatraži sufinanciranje putem poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i Ministarstva kulture. U slučaju odobrenja sufinanciranja, prijavitelji mogu očekivati i dodatnu podršku.

Što je uključeno?

Odabrani projekti mogu koristiti prostor i svu tehničku opremu i to najviše 20 besplatnih termina (dana), najviše 6 sati dnevno. Za odabrane projekte bit će osigurana osnovna podrška promocije putem interneta i drugih redovnih promotivnih alata Pogona. Za odabrane projekte bit će osigurana fotodokumentacija. Organizator programa samostalno organizira prodaju ulaznica i zadržava cjelokupni prihod.

Kako prijaviti projekt?

Projekti se mogu prijaviti isključivo putem formulara ovdje. Ogledni primjerak prijavnice možete preuzeti ovdje. Krajnji rok za prijavu je 10. rujan 2019. godine. Zbog uvijek mogućih tehničkih poteškoća savjetujemo da ne čekate krajnji rok za prijavu.

Kako će se odabrati projekti?

Programski savjet Pogona će najkasnije 14 dana od roka za podnošenje prijava odabrati projekte. Glavni kriteriji odabira su isti kao i za druge programe koji se odvijaju u Pogonu: kontinuirana ili višekratna suradnja nositelja programa s Pogonom te značaj programa za programski profil Pogona.

Redovna djelatnost Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade

Putem ovog natječaja nije potrebno prijavljivati pojedinačne izvedbe već produciranih predstava, već samo nove produkcije i umjetnička istraživanja. Termini za projekte koje čine samo izvedbe mogu se dobiti redovnim putem. Saznaj više informacija.

Rokovi ovog poziva nastoje se uskladiti s rokovima natječaja Ministarstva kulture i Grada Zagreba i mogu se njima prilagođavati.

Više informacija možete pronaći na  stranici.

POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade je hibridna kulturna institucija utemeljena na novom modelu civilno-javnog partnerstva. Osnivači Pogona su Savez udruga Operacija Grad i Grad Zagreb. Misija Pogona je pružati kvalitetan i pouzdan servis za produkciju, prezentaciju i afirmaciju nezavisnih suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi te za aktivno sudjelovanje mladih u kulturnim i drugim aktivnostima u Zagrebu.