19. siječnja 2021.

odjeci kulture

sve o kulturi na jednom mjestu

Projekcija dokumentarnog filma ‘Etnoskopija’ u MM centru

Projekcija dokumentarca Etnoskopija, u režiji Sare Mikelić i Sandra Sklepića održat će se u petak, 11. listopada s početkom u 20 sati. Ulaz  je besplatan.

Scenaristi su Ivor Glavaš, Sara Mikelić, Sandro Sklepić i Klara Tončić, za kameru zaduženi Sandro Sklepić i Sara Mikelić,  montažu i obradu zvuka, Sandro Sklepić dok je glazba etno skupine “Veja”. Film traje 25 minuta.

Dokumentarni film Etnoskopija sniman je u ožujku 2017. godine povodom 90-te godišnjice Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Film prati deset etnologa zaposlenih na različitim radnim mjestima: institucijama poput Filozofskog fakulteta i Etnografskog muzeja u Zagrebu, udrugama, tvrtkama itd. Prikazani su njihovi osobni znanstveni interesi, prijašnja radna iskustva, kritike, želje i predviđanja vezana uz vlastitu struku. Njihovim izjavama ocrtana je jedna realna slika današnjeg shvaćanja etnologije i njenih stvarnih mogućnosti u hiperdinamičnom društvu budućnosti. Ovaj vizualno-znanstveni rad također je sredstvo popularizacije etnologije i kulturne antropologije kojime se nastoji objasniti uloga i utjecaj te humanističke znanosti u suvremenom hrvatskom društvu.